Ajoneuvot Liikenne Matkailu 19.9.2014

Uusien matkailuautomallien tulva

Ennätyksellisesti autouutuuksia esillä Lahden messuilla.

Matkailuautot ovat keskeisessä roolissa viikonloppuna 19.–21. syyskuuta Lahdessa Caravan 2014 -näyttelyssä, sillä messukeskuksen halleissa on järjestäjien mukaan esillä ennätysmäärä autouutuuksia.

Tulvaa selittää paljolti se, että useat matkailuautojen alustana käytettävät pakettiautot ovat tänä vuonna uusiutuneet, mikä on saanut myös matkailuautotehtaat muokkaamaan tuotteitaan tavanomaista vuosimallien muutosta reippaampaan tahtiin.

Fiat, Ford, Mercedes-Benz, Renault….

Fiat esitteli uudistetun kuudennen sukupolven Ducatonsa aiemmin tänä vuonna: auto on kokenut niin teknisen kuin ulkonäöllisenkin faceliftin.

Fiatin merkityksestä matkailuautoteollisuudelle kertoo esimerkiksi se, että alan mahtimaassa Saksassa tänä vuonna myytävistä autoista 75 prosenttia tehdään Fiatin pohjalle.

Ford uusi Transitinsa täysin ja esitteli elo–syyskuun vaihteessa nimenomaan matkailuauton alustaksi tarkoitetun etuvetoisen matalalattiamallinsa. Myös Mercedes Benz on viilannut mallistoaan, ja samoin Renault.

Puu väistyy, tilalle kevyet keinomateriaalit

Uudet tuulet näkyvät alustojen ohella myös matkailuautojen rakenteissa. Puu väistyy, ja tilalle tulevat uudet, kevyemmät ja kosteutta kestävämmät keinomateriaalit. Lasikuitu taas syrjäyttää perinteistä alumiinipeltiä etenkin autojen katossa, mutta myös pohjassa ja seinissä.

Turvallisuuspuolella elektroninen ajovakauden hallintajärjestelmä alka olla vakiona yhä useammassa uudessa autossa.

Vilkas tarjonta ja monia vetonauloja

Suomen talouden ja matkailuajoneuvokaupan kangertelusta huolimatta Lahden messukeskus on myyty täyteen. Noin 80 näytteilleasettajaa tuonut näytille yli kolmesataa yksikköä – ajoneuvoa ja telttaa, lisäksi mukana ovat alan tarvikkeet.

Näyttelyn autopuolen vetonauloja on muun muassa Fiat Ducaton matkailuautoalusta, joka on ensi kertaa esillä Lahdessa.

Vaunurintamalla esitellään täysin uusittu, Hymerin tehtailla valmistettava Solifer-mallisto. Kotimainen Solifer hallitsi pitkään Suomen markkinoita, kunnes valmistus siirtyi Ruotsiin ja menekki romahti. Tänä vuonna yhtiö halusi keskittyä Ruotsissa Polar-vaunujen tekoon, ja Solifer-tuotanto siirrettiin vanhan yhteistyökumppanin tehtaille Saksaan.

Vaunumyyntiä hallitsee Hobby

Matkailuajoneuvojen markkinat ovat Suomessa olleet laskussa. Uusia vaunuja on tammi–elokuussa myyty 566 eli runsaat 10 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Tämänkin vuoden vaunumyyntiä on hallinnut saksalainen Hobby yli 40 prosentin osuudella.

Myös autokaupan kehitys on ollut mollivoittoista. Uusien matkailuautojen myyntinumeroita sotkevat ne parisataa autoa, jotka oli direktiivimuutoksen vuoksi rekisteröitävä viime vuoden puolella, mutta joita on myyty tänä vuonna. Ne eivät näy vuoden 2014 rekisteröintitilastossa.

Autokaupan valtias on edelleen slovenialainen Adria, jonka osuus tämän vuoden rekisteröinneistä (531) on yli viidennes.

Matkailua ja tietoiskuja

Kovan raudan eli autojen, vaunujen ja tarvikkeiden ohella Lahdessa on tarjolla myös muuta koettavaa: tietoiskuja turvallisuudesta, ajoneuvon valinnasta ja kotimaan matkailusta.

Messuihin liittyy myös treffit, karavaanarien kokoontumisajo, joka tuo Lahteen järjestäjien mukaan yli  2 000 autoa ja vaunua.

Suomen suurin ja Pohjoismaiden toiseksi suurin matkailuajoneuvonäyttely on avoinna Lahden messukeskuksessa perjantaina klo 10–18, lauantaina klo 10–17 ja sunnuntaina klo 10–16.

Liput:

  • Aikuiset 12 € (alle 16 vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi)
  • Opiskelijat / Eläkeläiset 10 €
  • Ryhmälippu 10 € /hlö (minimi 10 hlöä)
  • Sotien veteraaneille (tunnuksen omaavat) ilmainen sisäänpääsy

Pysäköintimaksu:

  • Kassalta ostettaessa 5 €
  • Ulosajettaessa 6 €

Jaa artikkeli

Uusimmat