Katumaasturi Pariisi 2014 2.10.2014

Kia Sorento kookkaiden kilpaan

Kia Sorento on iso katumaasturi, joka kiristää kilpaa jos hinta asettuu kilpailijoihin nähden järkevälle tasolle. Uusi sukupolvi näyttäytyi Pariisin autonäyttelyssä.

Kia Sorento on iso katumaasturi, joka kiristää kilpaa jos hinta asettuu kilpailijoihin nähden järkevälle tasolle. Nykymallin hintahaitari Suomessa on ollut välillä 42 800–55 000 euroa.

Kian muotoilua on tavattu kehuttu eikä suotta. Tiger nose -keulailme on muotoiluguru Peter Shreyerin käsialaa. Uusi Sorento näyttää nuorekkaalta ja jyhkeältä, muttei massiiviselta.

Yhä pidempi

Kia Sorento on saanut pituutta sitten edellismallin 95 millimetriä lisää, joka kasvattaa auton pituuden lähes 4,8 metriin. Leveys on kasvanut viisi millimetriä, mutta katto on 15 milliä aiempaa matalammalla.

Matkustamoon tuo väljyyttä se, että akseliväli on kasvanut 80 millimetriä. Tavaratilan litrat ovat kasvaneet 515 litrasta 605 litraan kolmannen istuinrivin ollessa alhaalla.

Sorenton sisätilat ovat keskimmäisellä istuinrivillä matkustavien osalta väljät: jaloille on hyvin tilaa, sillä lattia on tasainen eikä kardaanitunneli syö tilaa. Istuinosa on levymäinen, mutta istuma-asento mukavan ryhdikäs. Kolmannelle istuinriville ei tohdi istuttaa aikuisen kokoista.

Uuden sähköisen ohjaustehostimen luvataan tarjoavan aiemmasta kohentuneen ohjausvasteen, mutta sen toteaminen jää tulevaisuuden koeajon varaan. Koria on jäykistetty suurlujuusteräksillä painoa kasvattamatta. Rakenteissa on käytetty yli kaksinkertainen määrä ultralujia teräslaatuja vanhaan malliin verrattuna.

Kattava varusterypäs

Katumaasturin voimanlähteenä on edelleen tuttu 2,2-litrainen diesel.

Tulokas on aiempaa kattavammin varusteltu, joskin usea ajamista avustava ratkaisu on jo tuttu kilpailevilta saksalaismerkeiltä. Sorennossa uutta ovat 360 asteen kuvaa näyttävä järjestelmä, sähkötoiminen takaluukku, mukautuva vakionopeudensäädin, etutörmäysvaroitin ja risteävän poikittaisliikenteen varoitusjärjestelmä peruutettaessa. Sorento myös tunnistaa liikennemerkit.

Uusia varustetasoja

Uusina varustetasoina tulevat olemaan Business ja Business Premium, jotka kielivät maahantuojan halusta vahvistaa asemia yritysautokilvassa. Sorentojen nykykanta Suomen teillä on 3 300 autoyksilöä, joista 1 300 ovat nyt Pariisissa esiteltyä kolmatta sukupolvea edeltävää mallia.

Uusi Sorento on saatavana viisi- ja seitsenpaikkaisina versioina. Sorennon valtti on seitsemän vuoden takuu, joka vakuuttaa ensiostajan, ehkä seuraavankin omistajan.

Suomeen uusi Sorento saapuu ensi vuoden alussa.

Teksti ja kuvat Marko Jokela

Jaa artikkeli

Uusimmat