Ajoneuvot | Auto 2018 | 9.11.2018

Auto on ratkaisu, ei ongelma

Autoala tulee vahvasti mukaan liikenne- ja ilmastopoliittiseen keskusteluun uudella Vapaus valita – auto -ohjelmalla.

Jaa artikkeli

Vapaus valita – auto -ohjelma on suomalaisen autoalan käynnistämä kampanja. Sen keskeisin pyrkimys on nostaa esille autoilun merkitystä liikkumistarpeiden ja tavarankuljetustenkin näkökulmasta.

– Ohjelman tarjoaa kattavaa tietoa autoilusta ja liikkumisen tulevaisuudesta. Esille nousevat myös tieliikenteen kansantaloudelliset hyödyt ja teknologia liikenteen ongelmien ja haasteiden ratkaisemisessa, toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä kertoo.

Auto 2018_Tero Kallio

– Auto on ratkaisu, ei ongelma. Pääviestinämme on, että jokaisella on nyt ja tulevaisuudessa vapaus liikkua haluamallaan tavalla – myös autolla, Kallio kiteyttää.

Tero Kallio tuo esiin sen, että autojen osuutta päästöjen aiheuttajina ja ilmastonmuutoksen lähteenä joskus liioitellaan.

– Henkilöautoliikenne aiheuttaa noin kymmenesosan kasvihuonepäästöistä, koko tieliikenne noin viidenneksen. Autot aiheuttavat toki päästöjä, muuteivat ehkä aivan niin paljon kuin monesti ajatellaan, Kallio toteaa.

Auto 2018_Pekka Rissa

Autoalan Keskusliiton (AKL) toimitusjohtaja Pekka Rissa muistuttaa, että suomalaisten päivittäisestä liikenteestä yli 80 prosenttia hoituu henkilöautoilla, loppuosa jakaantuu joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn osalle.

Pitkien etäisyyksien maa

Suomi on EU:n harvimmin asuttu maa, jossa myös kaupunkiseudut ovat harvaan rakennettuja. Suomalaiset olosuhteet poikkeavat erittäin merkittävästi esimerkiksi keskisen Euroopan suurmaiden olosuhteista.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen kiteytti autoilutarpeen tuoreessa Moottori-lehdessä napakasti.

– Henkilöauto on välttämätön kulkuneuvo, se ei ole luksustuote. Joukkoliikenne ei ratkaise harvaan asutun Suomen kaikkia liikkumistarpeita, vaikka olisikin toimiva ratkaisu siellä missä asuu ja työskentelee tiheässä paljon ihmisiä.

Vastakkainasettelua välttäen

Autoilu on Tero Kallion mukaan monelle meistä välttämättömyys – auto on usein paras ja joskus ainoa mahdollinen kulkutapa päivän matkoihin tai kuljetuksiin. Maito ja leipä eivät tule kaupan hyllylle rautapyörillä tai polkupyörillä, eikä lapset tai vanhemmat itse, pääse aina välttämättä harrastuksiinsa ilman autoa.

Kallio korostaa, ettei Vapaus valita -auto -ohjelmalla haluta lisätä vastakkainasettelua auton ja muiden kulkutapojen välillä.

– Kuten minä itse, monet muutkin meistä on liikenteen sekakäyttäjiä. Kyse on siitä, että autolla on merkittävä rooli suomalaisessa liikennejärjestelmässä, yhdessä muiden liikennemuotojen kanssa. Kallio lyö pöytään kovia faktoja: kumipyörillä kulkee kilometrisuoritteesta noin 90 prosenttia henkilöliikenteestä ja tavaraliikenteestä 65 prosenttia.

– Hevoskärryaikaan ei ole paluuta. Liikenteen päästöjen vähentämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää on pitää autokanta mahdollisimman tuoreena. Ja panostaa vaihtoehtoisiin ja uusiutuviin energianlähteisiin.

Ajotavalla on vaikutusta

Autoala on vakuuttunut, että tulevaisuudessa autoilu on teknologian kehityksen ansiosta entistä turvallisempaa, joustavampaa ja vähäpäästöisempää.

Oman tai omassa käytössä olevan auton käytöstä ei Kallion mielestä pidä potea huonoa omaatuntoa. Toisaalta ei ole yhdentekevää mitä ja miten ajaa.

– Oikealla ajotavalla voi säästää jopa 20 prosenttia polttoaineenkulutuksessa ja siten syntyvissä päästöissä. Harrasteautot ovat erikseen. Ne ovat tärkeää kulttuurihistoriaa ja kansanperinnettä, jolla on sijansa.

Pekka Rissa uskoo myös koko alan mieltäneen päästöjen vähentämisen tärkeyden.

– Autoala on mukana ilmastotalkoissa niin monella tapaa kuin mahdollista, Rissa lupaa.

Tero Kallio ei lämpene ajatukselle vanhojen ja saastuttavien dieselautojen käyttökielloista ratkaisuksi myös Suomessa. Ajokiellot eri Euroopan kaupungeissa voivat kuitenkin olla uhka Suomelle.

– Suomi ei voi olla Ruotsin ja Saksan käytettyjen dieselautojen loppusijoituspaikka.

Moottorin sähköinen näköisversio löytyy Lehtiluukun valikoimasta ja painettu irtonumero Lehtipisteen myyntipisteistä.

Autovero eläkkeelle?

Autoala on sitä mieltä, että nykymallinen auton hankinnan yhteydessä maksettava autovero on tulossa tiensä päähän, kannustaahan se ylläpitämään vanhaa ja nykyautoa paljon saastuttavampaa koslaa ajokunnossa mahdollisimman pitkään. Suomen autokanta on Euroopan vanhin.

– Autoveron portaittaista alentamista on jatkettava, jotta autokannan uudistumista voitaisiin nopeuttaa, Autoalan Keskusliiton Rissa linjaa.

– Autovero olisi jo aika siirtää eläkkeelle, mutta harkituin askelin.

Taustalla on ajatus, että autokanta ja ajokilometrit luovat valtiovallalle laajemman veropohjan kuin autojen hankinnan verotus.

Kallio ottaisi käyttöön erittäin vähäpäästöisille työsuhdeautoille suunnatun tuen. Useat yrityksen kannustavat jo nyt henkilöstöään vähäpäästöisten autojen hankkimiseen.

– Työsuhdeautoilijan ei tarvitse miettiä käytetyn auton jäännösarvoa ja sen myymisen riskiä. Vuoden parin työsuhdeautona palvellut sähköauto tai ladattava hybridiauto vapautuu käytettyjen autojen markkinoille ja siten edullisempana myös auton omaksi ostavien saataville, Tero Kallio arvioi.

Edessä ilmastovaalit

Tero Kallio tuo esiin, että ihminen on aina ollut mobiili ja autoteollisuus on maailman suurin tutkimus- ja tuotekehitysinvestoija.

– Meidän on ratkaistava, miten alati kasvava maapallon väestö pystyy liikkumaan niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän päästöjä.

Globaalista näkökulmasta Kallio siirtää katseen kotimaisiin näkymiin. Hän arvioi, että ensi kevään eduskuntavaaleista tulee ilmastovaalit.

– Kun puhutaan ilmastosta, puhutaan liikenteestä. Ja kun puhutaan liikenteestä, puhutaan autoilun verotuksesta, Kallio summaa.

Autotuojat ja -teollisuus ry sekä Autoalan Keskusliitto esittelivät Vapaus valita – auto -ohjelman Helsingin Messukeskuksessa osana Auto 2018 -tapahtumaa.

Teksti: Marko Jokela Lähde: Autotuojat ja -teollisuus ry, Autoalan Keskusliitto, Autoliitto Kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu