Ajoneuvot | Uutinen | 4.10.2016

Kaatosateisiin reagoivat ajovalot osaksi Fordin mukautuvaa valojärjestelmää

Mukautuvien ajovalojen lisätoiminto muuntaa valokeilaa paremmin koviin ukkoskuuroihin sopivaksi.

Jaa artikkeli

Ford on kehittänyt mukautuvaa ajovalojärjestelmäänsä edelleen, jolloin ajovalot huomioivat myös sään osana muuttuvia olosuhteita. Useisiin malleihin saatavissa oleva tekniikka tunnistaa äkilliset kaatosateet ja lyhentää ajovalojen kantomatkaa etteivät vastaantulijat häikäistyisi kiiltävissä olosuhteissa. Samalla järjestelmä leventää valokeilaa tien reunamerkintöjen ja tien reunassa kulkevien helpompaa havaitsemista varten. Tunnistusperusteina toimivat pyyhkijöiden toiminta, valoisuus sekä ajonopeus.

– Ford on jo jonkin aikaa tarjonnut automaattisia ajovaloja ja tuulilasinpyyhkimiä. Nyt sääriippuvainen valotekniikkamme auttaa kuljettajia selviämään entistäkin haastavammista olosuhteista, kiteyttää Ford Euroopan valaistusosaston päällikkö Thorsten Warsten.

Valmistaja perustelee tekniikkaansa myös rajujen sääilmiöiden lisääntymisellä Euroopassa. Euroopan ympäristövirasto arvioi rankkasateiden lisääntyvän tällä vuosiadalla noin 5–25 prosentilla kesäisin ja 15–35 prosentilla talvisin.

Ford ei erittele missä sen malleissa ajovalot reagoivat säätilaan, mutta ominaisuus kuulunee mukautuviin ajovaloihin, jotka ovat saatavissa Xenon-valoilla varustettuihin C-Maxiin ja Grand C-Maxiin, Focukseen, Kugaan sekä Dynamic LED -ajovaloilla varustettuihin Edgeen, Galaxyyn, Mondeoon ja S-Maxiin.

Lähde ja kuva: Ford

Jaa artikkeli

Keskustelu