Audi Q5 50 TFSIe koeajo

Ajoneuvot Koeajo 11.8.2022

Koeajo: Audi Q5 50 TFSIe – vakuuttava, mutta vanhahtava

Audi Q5 alkaa väistämättä olla malli-ikänsä ehtoopuolella, mutta kyseessä on edelleen eheä kokonaisuus. Ladattavana hybridinä se heittää hyvän haasteen kilpakumppaneille. Hyvää mukavuus, tilat. Huonoa vaihteenvaihdot sähköllä ajettaessa.

Nykyinen toisen sukupolven Audi Q5 esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä syksyllä 2016. Vuonna 2021 nähtiin perinteinen facelift ja hieman tämän jälkeen mallistoa täydennettiin viistetyllä katolla varustetulla Sportback-versiolla. Vaikka mallistoa on piristetty ja laajennettu lähiaikoina, alkaa Q5 olla nykymaailmassa yksinkertaisuudessaan vanhahtava.

Audi Q5 50 TFSIe koeajo

Reilun vuoden takaisessa päivityksessä auto sai kevyesti uutta ilmettä niin ulos kuin sisälle. Puskurit ja valot saivat uuden raikkaamman ilmeen ja sisällä siirryttiin pykälän verran tuoreempaan Audin muissa malleissa käyttämään multimediajärjestelmään. Merkittävä muutos tässä käytettävyyden osalta oli keskikonsolin pyöritettävästä rullasta luopuminen.

Audi Q5 on aina tarjonnut kiitettävät sisätilat, ja siitä se saa edelleen kehuja. Kuljettajalla on hyvät säätövarat, takapenkki tarjoaa riittävästi tilaa, hyvän istuma-asennon ja vieläpä säätömahdollisuuksia. Tavaratilan lattia on hybridiversioissa kiinteää mallia, eli välipohjan alapuolista tilaa ei ole käytettävissä polttomoottorisisarien tapaan. Tämä on harmillista, sillä latauskaapeleita ei saa mihinkään piiloon ja Audin niille tarjoama kassi on varsin massiivisen kokoinen.

Hybriditekniikka ajan tasalla

Hieman ennen kasvojenkohotusta vuonna 2020 Audi Q5 sai ensimmäisen kerran lataushybriditekniikkaa sisäänsä. Merkin muista ladattavista malleista tuttuun tapaan sähkömoottori sijoitettiin moottorin ja vaihteiston väliin ja Q5:n tapauksessa auto on myös sähköllä ajettaessa kykenevä vetämään kaikilla neljällä pyörällä. Akusto onnistuttiin paketoimaan sinänsä fiksusti, että ainoa kompromissi on jo mainitut tavaratilan välipohjan alapuolisen tilan puuttuminen. Esimerkiksi muutamalla saksalaisella kilpakumppanilla lattiaan tulee selkeä korotus ladattavissa malleissa.

Alkuvaiheessa Q5 oli tarjolla nyt koeajettua versiota tehokkaampana 55 TFSIe -mallina. Erona nyt ajossa olevaan ja faceliftin jälkeen esiteltyyn on sähkömoottorin rajoitettu teho. Tällä hetkellä hintaeroa 68 hevosvoimalle kertyy noin 4 000 euroa, mutta koska tehokkaampi versio on saatavilla vain kattavammilla varusteilla, on ero hinnaston aloittavissa lukemissa 13 000 euroa. Ei liene epäselvää, kumpi tehoversio on Suomessa suositumpi.

Audi Q5 50 TFSIe koeajo

Kun mallistoa täydennettiin kesymmällä tehoversiolla, päivitettiin myös akkua enemmän kapasiteettia tarjoavaan versioon. Nyt Q5:n lataushybridin akun käytettävissä olevaksi kapasiteetiksi kirjataan 14,4 kWh, mikä edustaa edelleen hyvin tätä päivää. Keskikokoista katumaasturi pystyy liikuttamaan kesäisissä olosuhteissa tällä energiamäärällä hyvin lähelle WLTP-lukujen mukaisesti noin 60 kilometriä, mikä on useimpien autoilijoiden päivittäiseen liikkumiseen riittävä matka. Sähköistä ajamista helpottaa myös järkevän asiointilatauksen mahdollistava 7,2 kW:n OBC-laturi, jonka turvin akku täyttyy reilussa kahdessa tunnissa.

Ladattavien hybridien kohdalla käytännössä poikkeuksetta saavutetaan paras taloudellisuus kuljettajan itse päättäessä, milloin sähköä käytetään. Tähän Audi tarjoaa selkeät neljä vaihtoehtoa. Jos akussa on virtaa, auto käynnistyy ja etenee EV-tilassa. Auto Hybrid -asetus puolestaan hyödyntää muun muassa navigaatiotietoa sähkön järkevimpään mahdolliseen käyttöön. Näiden asetusten lisäksi kuljettaja voi säästää sähköä esimerkiksi tulevaa taajama-ajoa varten Battery Hold -asetuksella, tai halutessaan ladata akkua polttomoottorilla Battery Charge -asetuksella.

Sähköominaisuuksiin tutustumisen jälkeen kuljettajan paikalla huomio kiinnittyy auton miellyttävän mukavaan etenemiseen. Alusta hoitaa tehtävänsä hienostuneesti ja ajettavuutta leimaa vaivattomuus. Pienen kauneusvirheen kokonaisuuteen tuo varsin selvästi havaittavat vaihdot pelkällä sähköllä ajettaessa.

Iästään huolimatta Audi Q5 50 TFSIe on erittäin tasapainoinen ja laadukas paketti. Se tarjoaa tilaa ja mukavuutta, mutta toisaalta hinta karkaa varsin korkeaksi, jos autoa alkaa varustelemaan paremmin.

Teksti ja kuvat Moottori

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat