Ajoneuvot | Koeajo | Moottoripyörät | 7.3.2017

Koeajo: KTM 1290 Super Adventure S – Kolme pyörää yksissä kuorissa

KTM on pakannut sporttipyörän suorituskyvyn, luksusmatkapyörän varustetason ja adventuren ajo-ominaisuudet uuteen KTM 1290 Super Adventure S:ään. Hyvää: suorituskyky, kattava varustelu, Travel Pack -varustepaketin edullinen hinnoittelu. Huonoa: suuri istuinkorkeus hankaloittaa käsittelyä.

Jaa artikkeli

Vielä muutama vuosi sitten 160 hevosvoimaa olisi ollut kunnioitettava lukema isolle sporttipyörälle. Nyt KTM:n uuden 1290 Super Adventuren teholukemaksi ilmoitetaan sama 160 hevosvoimaa. Kyseessä onkin brutaalin tehokas, mutta samalla monipuolinen adventurepyörä.

Iso V2-moottori on viritysasteeseen nähden varsin sivistynyt. Halutessaan sillä voi ajaa rauhallisesti matalilla kierroksilla. Kun kaasukahvaa kääntää reilummin, ärjyy moottori miehekkäästi tarjoten hulppean suorituskyvyn.

KTM 1290

Valmis matkalle

Matkaominaisuudet ovat kunnossa, sillä väljän ajoasennon lisäksi kuljettaja on hyvin suojassa ajoviimalta. Tuulilasin korkeus on säädettävissä helposti ajon aikana. Vakionopeussäädin, avaimeton käyttöjärjestelmä ja monipuolinen ajotietokone täydentävät matkavarustusta.

Kaarreajovalot hyödyntävät kallistusantureiden tietoja ja sisäkaarteen puolelle syttyy lisää valotehoa sitä mukaa kun kallistuskulma kasvaa. Sivulaukkujen kiinnitysjärjestelmä on uusittu, ja ”puolikelluvat” sivulaukut saavat pyörän tuntumaan vakaammalta suurissa ajonopeuksissa.

KTM 1290

Korkeudestaan huolimatta pyörä tuntuu vakaalta myös vauhdikkaassa mutkatieajossa. WP:n valmistama semi-aktiivinen jousitus toimii ”taikamaton” lailla tasoittaen epätasaisuudet.

Brembon tehokkaat jarrut herättävät luottamusta ja tehon lisäksi myös niiden tuntuma on ensiluokkainen. Ainoa urheilullisessa ajossa häiritsevä seikka on, että kaasusta päästettäessä veto ei katkea heti vaan vasta pienellä viiveellä. Tähän lienee syynä moottorijarrua pienentävä MSR-järjestelmä, joka pitää kaasuläppiä hieman raollaan vähentäen moottorijarrutuksen määrää.

KTM 1290

Kohtuuhintaan lisäominaisuuksia

Travel Pack -lisävarustepaketti on käytännössä pelkkä ohjelmistomuutos, jonka ansiosta pyörä saa monta mukavuutta parantavaa toimintoa. Quickshifter+ -vaihdeavustin mahdollistaa vaihteiden vaihtamisen sekä ylös että alas ilman kytkintä. KTM My Ride -järjestelmä puolestaan saa mittariston toimimaan älypuhelimen näyttönä.

KTM 1290

MSR-järjestelmä rajoittaa moottorijarrutusta ja mäkilähtöavustin helpottaa liikkeelle lähtöä mikäli on jouduttu pysähtymään ylämäkeen. Yhteensä tämä ohjelmistopaketti maksaa vain 711 euroa. KTM 1290 Super Adventure S on seikkailupyörä, sporttipyörä ja matkapyörä yksissä kuorissa.

Jaa artikkeli

Keskustelu