9.6.2023

Kysy autoista: miten parkkikiekkoa käytetään oikein?

kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Parkkikiekon käyttöön liittyy hieman epäselvyyksiä. Esimerkiksi parkkikiekko pitää laittaa osoittamaan auton pysäköintiaikaa, eikä kiekollisen pysäköintiajan alkua.

Parkkikiekon oikeaoppinen käyttö on yksi Moottorin lukijoita jatkuvasti askarruttanut aihe, josta juttusarjaa on lähestytty useiden erilaisten kysymysten muodossa. Muutama vuosi sitten päivitetty tieliikennelaki toi muutoksia myös parkkikiekon käyttöön, mikä saattaa edelleen aiheuttaa hämmennystä.

Olennaisin muutos oli se, että parkkikiekon käyttäminen ei ole enää välttämätöntä. Tieliikennelain 40 §:n mukaan aikarajoitetulla parkkipaikalla ”pysäköijän on ilmoitettava pysäköintinsä alkamisaika selkeästi havaittavalla tavalla.” Esimerkiksi paperilapulle kirjoitettu alkamisaika käy myös hyvin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kiekko asetetaan seuraavaan tasa- tai puolituntiin

Pysäköintiaika lasketaan aina alkavaksi seuraavasta tasa- tai puolitunnista, vaikka kiekkoon merkittäisiin tarkka aika, jolloin ajoneuvo on pysäköity.

Pysäköinnin alkamisaika tulee merkitä edellä mainitulla tavalla, vaikka velvollisuus ilmoittaa pysäköintiajan alkamisesta olisi voimassa vain osan pysäköintiajasta. Esimerkiksi, jos pysäköintikiekon käyttövelvollisuus päättyy klo 18, ja pysäköit klo 17.15, merkitään alkamisaika silti klo 17:30:een. Kun pysäköintikiekon käyttövelvollisuus seuraavana aamuna jatkuu, alkaa siitä uusi sallittu pysäköintijakso.

Se, mihin asti seuraavana päivänä on aikaa pysäköidä, riippui aikaisemmin kaupunkien pysäköinninvalvonnan tulkinnoista. Joidenkin kaupunkien pysäköinninvalvonta oli tulkinnut asian niin, että edellisenä päivänä käytetyt tunnit vähennetään seuraavaan päivän pysäköintiajasta. Lakimuutokseen tehdyn täsmennyksen mukaan edellisen aikarajoituksen aikana käytetty aika ei kuitenkaan vähennä pysäköintiaikaa.

Varo yleistä virhettä

Pysäköintiajan alkua ei tarvitse ilmoittaa, jos pysäköinti tapahtuu kokonaan aikana, jolloin velvollisuus ilmoittaa alkamisaika ei ole voimassa. Jos kuitenkin esimerkiksi saavut klo 21 parkkialueelle, jossa pysäköinninkäyttövelvollisuus on klo 8-18 ja auto on pysäköitynä vielä seuraavana aamuna kello 8 jälkeen, tulee parkkikiekko laittaa nimenomaan siihen aikaan, milloin pysäköit auton. Pysäköinnin alkamisajaksi on siis lain mukaan merkittävä aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään.

Parkkikiekko tulee asettaa niin, että se on nähtävissä tuulilasin kautta, yleensä kojelaudalle tai tuulilasin yläreunaan. Näkyviin ei kannata jättää useampaa parkkikiekkoa tai lappua, jolla pysäköintiaika ilmoitetaan, muuten voi seurata pysäköintivirhe- tai valvontamaksu.

Parkkikiekkoon ei saa kääntää lisäaikaa, sillä lain mukaan pysäköinnin alkamisaikaa ei saa muuttaa pysäköinnin aikana.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Finlex

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat