Ajoneuvot | Uutinen | 13.5.2017

Laulatko sinäkin ratissa? Se tekee hyvää

Fordin haastattelemat asiantuntijat ovat yhtä mieltä: liikennevalojen lauluhetki voi olla hyvästä.

Jaa artikkeli

Suhteellisen äänieristettynä koppina henkilöauto on muodostunut suihkun kaltaiseksi laulupaikkojen klassikoksi. Takapenkillä on harvemmin mukana myöskään laulukilpailun tuomaristoa, joten kukaan ei ole huomauttamassa vääristä nuoteista, murtuvasta äänestä tai unohdetuista sanoituksista.

– Kovaääninen laulaminen ilman ujostelua – niin että oikein annetaan palaa – tarkoittaa, että henkinen vapautuminen on voimakkaampaa, koska siihen käytetään enemmän energiaa, toteaa laulamisen terveyshyötyjä tutkiva professori Stephen Clift Canterbury Christ Church Universitystä.
– Etenkin laulaessamme tuttuja lauluja kovalla äänellä koemme hyvän mielen tuntemuksen, joka syntyy syvemmästä, hitaammasta hengityksestä sekä lisääntyneestä lihasten aktiivisuudesta. Tunnemme olomme rennommaksi ja vähemmän stressaantuneeksi.

Musiikin suoratoistopalvelu Spotify kertoo puolestaan, että ihmiset luovat yksin tehtäviä automatkoja varten salaisia soittolistoja, säätävät äänenvoimakkuuden kovalle ja laulavat tunteella mukana. Monilla on erityisiä autokäyttöön pyhitettyjä soittolistoja, eikä ihme. Autossa musiikin kuunteleminen voi olla erityisen mukaansatempaavaa.

Ford on valmistautunut karaokesessioihin tuomalla uuteen Fiestaan B&O Play -äänijärjestelmän. 675-wattinen toisto on hiottu yli 5 000 kappaleen avulla, aina Adelesta Jay-Z:aan ja Foo Fightersiin. 10 kaiuttimen äänentoisto on varustettu ääniprosessorilla ja 200 mm subwooferilla. Erityisenä testinä käytettiin livetaltiointeja.

– Käytämme live-tallennuksia mielellämme, sillä ne näyttävät, miten äänentoisto tuottaa musiikissa olevan jokaisen tunteen – kuin olisit itse paikalla. Kun ihoni menee kananlihalle, tiedän onnistuneeni, sanoo akustiikkainsinööri Stefan Varga Harman Internationalilta.

– Monille ihmisille mielimusiikin kuunteleminen liikkuessa paikasta toiseen on oleellinen osa jokaista matkaa – kyseessä on heidän oman road-elokuvansa ääniraita, sanoo Ford of Europen viihdejärjestelmistä vastaava Jan Schroll
– Täysin uuden Fiestan B&O PLAY tuo asiakkaillemme parhaan mahdollisen äänenlaadun – oli heidän musiikkimakunsa sitten millainen tahansa.

Lähde ja kuva: Ford

Jaa artikkeli

Keskustelu