Ajoneuvot | Moottoripyörät | 27.9.2018

Maistiainen: Harley-Davidson FXDR 114 – inspiraatio kiihdytysareenoilta

FXDR on jo kymmenes Softail-malliston variaatio. Isompi 114-kuutiotuumainen moottori, enemmän kallistusvaraa ja härski ulkonäkö, niistä on FXDR tehty.

Jaa artikkeli

Yksipaikkainen, pitkä ja matala yhdistettynä aggressiiviseen ulkomuotoon. Harley-Davidson on onnistunut luomaan muista yhdeksästä Softail-mallista selkeästi ulkonäöltään poikkeavan version.

Kun voimanlähteenä on isompi 114-kuutiotuumainen eli 1868-kuutioinen Milwaukee Eight -moottori, niin malliston urheilullisimmaksi versioksi nimittämiselle on katetta. Entäpä käytännössä?

Sporttinen Harley mutta ei sporttipyörä

Kun akseliväli on reilusti yli 1700 milliä ja painokin ylittää 300 kilon rajan, ei kyseessä ymmärrettävästi ole varsinainen sporttipyörä. Urheilullinen Harley kylläkin.

Ajoasento on linkkuveitsimäinen, jalat ja kädet edessä mutta satula takana. Kallistuvaraa on lisätty nostamalla ja jäykentämällä jousitusta. Eron todella huomaa jyrkissä mutkissa FXDR:n hyväksi.

Loivemmissa mutkissa rungon vakaus vakuuttaa. Tosin pyörä pyrkii voimakkaasti nousemaan pystyyn heti mutkan jälkeen kaasua avattaessa, mikä johtuu matalaprofiilisesta ja leveästä 240/40R18 -takarenkaasta.

Harley-Davidson FXDR 114

Kytkinkahva, vaihdepoljin ja jarrut vaativat kaikki reipasta voimankäyttöä, mutta niiden toiminta on kuitenkin kohdallaan. Sopii pyörän luonteeseen.

Ulkonäkö myyntivalttina

Äänet on vaimean vaatimattomat, eivät siis tasapainossa urheilullisen ulkonäön kanssa.

Iskutilavuudeltaan iso V2-moottori tarjoaa tasaisen jykevää vääntöä, mutta on ominaisuuksiltaan jotenkin tasapaksu.

Urheilulliselta mallilta odottaisi enemmän kierrosherkkyyttä ja yläkierroksilla vielä pientä tehopiikkiä.

On suorituskyvyn kannalta melkeinpä sama millä vaihteella ajaa, käyttääkö alakierrosvääntöä vai enemmän kierroksia.

Ei paikkaa matkustajalle

FXDR 114:n tyylikeinona on käytetty yksinkertaisuutta. Turhia varusteita ei ole. Ei edes paikkaa matkustajalle.

Harley-Davidson FXDR 114

Tehtaan edustajat näyttävät koeajon jälkeen, että takakatteeseen on mahdollisuus jälkikäteen lisätä matkustajan satula ja jalkatapeillekin löytyy valmiit kiinnityspaikat.

Näyttääkin siltä, että selkeästi kiihdytysareenoilta haettuun ulkonäköön on suunnittelun loppuvaiheessa lisätty ripaus käytännöllisyyttä.

Kun mallisto kattaa kymmenen erilaista Softailia, niin selkeä yksipaikkainen ja urheilullinen versio varmasti olisi mahtunut mukaan, ilman kompromisseja. Jopa niin, että moottoria olisi muokattu muita malleja urheilullisemmaksi.

FXDR:n myyntivaltti onkin ulkonäkö, jonka odotetaan puhuttelevan niitä joiden mielestä muut H-D-mallit ovat liian perinteisen näköisiä.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Harley-Davidson

Harley-Davidson FXDR 114

Harley-Davidson FXDR 114

Moottori: 2-sylinterinen V-moottori, ilmajäähdytys
Iskutilavuus: 1868 cc
Teho: (ei ilm.)
Vääntö: 162 Nm / 3500 r/min
Voimansiirto: 6 vaihdetta, hihnaveto
Istuinkorkeus: 723 mm
Paino tankattuna: 303 kg
Tankki: 16,7 litraa
Hinta: alk. 32 930€

Jaa artikkeli

Keskustelu