Kia Sportage

Ajoneuvot Koeajo 10.12.2021

Maistiainen: tylsästi hyvä viidennen sukupolven Kia Sportage

Viidennen sukupolven Kia Sportage on erittäin hiotun oloinen kokonaisuus. Koeajoimme uutuuden Saksassa.

Kialla ollut hyvä vuosi Euroopassa kaikista markkinatalouden kriiseistä huolimatta. Ensi vuotta kohta edetessä esitellään äärimmäisen tärkeä C-SUV. Viidennen sukupolven Kia Sportage on samalla ensimmäinen erikseen Eurooppaa varten suunniteltu sukupolvi.

Muualla Sportage muistuttaa tätä, sillä muiden versioiden suunnittelun kerrotaan pohjaavan tähän. Joka tapauksessa Sportage on muotoiltu Frankfurtissa, tuotekehitys on tapahtunut Rüsselsheimissa ja auto valmistetaan Žilinan tehtaalla Slovakiassa.

– Uusi Sportage on varustettu edistyneillä, sähköisillä voimalinjoilla. Mallista on tarjolla tehokkaita, vähäpäästöisiä hybridimalleja, jotka täyttävät asiakkaiden tarpeet. Sähköisellä mallistollaan Sportagen uusi ladattava hybridimalli korostaa entisestään Kian tavoitetta nopeuttaa kestävää liikkuvuutta kaikkialla Euroopassa, kertoo Kia Europen toimitusjohtaja Jason Jeong.

Kia Sportage

Viidennen sukupolven Kia Sportage

Hurjan keulan jälkeen auton muut kulmat ovat selvästi helpommin hyväksyttävissä. Kuvien GT-Line omaa hieman erilaisen maskin ilmeen. Takavalojen kerrotaan muistuttavan muodoiltaan perinteistä partaveistä.

Sisälle on pakattu runsaasti tilaa, jota lisävarusteinen panoraamalasikatto vain korostaa. Kuljettaja saa hyvän ajoasennon ja takana kelpaa oleilla hienosti.

Tavaratilan tilavuus riippuu hieman voimalinjasta, mutta 526 – 587 litraa perusmuodossaan vetävä kontti on käytännöllinen. Siirreltävä välipohja voi poistaa lastauskynnyksen, jolloin välipohjan alle jää runsaasti tilaa.

Kia Sportage

Ohjaamossa on paljon Kia EV6 -täyssähköauton teemoja, kuten kaareva panoraamanäyttöpinta digimittaristolle ja tietoviihdejärjestelmän näytölle. Lopputulos on kuitenkin vielä selkeämpi ja nyt digitalisaatio on osattu hyödyntää oikein.

Suuret näyttöpinnat hoitavat ne tehtävät, joissa ne ovat parhaimmillaan. Ilmastointi ja tietoviihdejärjestelmä jakavat yhden hallintapinnan pyöriteltävine namiskoineen, mutta esimerkiksi lämmittimille on riittänyt silti helposti hanskoillakin painettavat perinteiset painikkeet.

Kia Sportage – 2021_HP

Kokeilimme kevyttä hybridiä

Pääsimme uutuuden rattiin Saksassa ja maistiaiseen alle valikoitui kevythybridiksi höylätty bensiinimoottori. Tämä tulee Suomeen 110 kilowatin (150 hv) huipputeholla ja Suomeen saadaan myös (136 hv) dieselkevythybridi. Tapahtumassa oli ajettavana vain nelivetoisia versioita, mutta Sportagen hinnat tulevat alkamaan etuvetoisena.

Ehkä kaikkein mielenkiintoisin lataushybridi (PHEV) tavataan vasta ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tuon ladattavan hybridin voimalinjana toimii 1,6-litrainen bensiiniturbomoottori, 66,9 kW sähkömoottori ja 13,8 kWh akusto. Voimanlinjan tuottama kokonaisteho on 195 kilowattia (265 hv) ja sähköiseksi toimintamatkaksi voitaneen odottaa yli 50 kilometrin lukemia.

Ilman lataamista myytävä hybridiversio liikkuu 1,6-litraisen bensiiniturbomoottorin ja 44,2 kilowatin sähkömoottorin voimin. Akuston kapasiteetti on tässä tapauksessa 1,49 kWh. Järjestelmän tuottama kokonaisteho on 230 hv.

Kia Sportage

Kevythybridivoimalinja vaatii vielä lisäkilometrejä esimerkiksi kulutuksen suhteen, mutta sen toiminta tuntuu kuitenkin moitteettoman sulavalta. Moottori tosin soi korkeilla kierroksilla hieman karkeasti, vaikkakin vaimennetusti ja etäällä.

Alustaviritys vaikuttaa laadukkaasti toteutetulta kompromissilta ajettavuuden ja mukavuuden välillä. Rengasmelun haluamme vielä kokea kotimaisilla teillä.

Kia Sportage saapuu Suomeen neljänä eri varustetasona: LX, EX, Business Premium ja GT-Line. Täysin uuden Kia Sportagen hinnat julkistetaan Suomessa 15. joulukuuta.

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat