22.12.2020

Museovirasto avasi digiarkistonsa kaikille – mukana autonostalgiaa vuosikymmenien ajalta

Ensimmäinen Suomessa valmistettu Saab, ensimmäiset maahan tuodut Toyotat ja 1940-luvun automatkailua. Museoviraston Finna -palvelulla voi tehdä aikamatkan suomalaisen autoilun historiaan.

Museovirasto Finna avasi joulukuussa yli 200 000 valokuvan digiarkiston koko kansan käyttööön. Aineistoa saa hyödyntää Museoviraston mukaan esimerkiksi julkaisuissa, tutkimuksessa ja sisustusratkaisuissa. Uudistuksella halutaan tukea kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja avointa ja laajaa käyttöä.

Parin sadan tuhannen kuvan kokoelman sekaan mahtuu myös nippu autoihin, autoiluun ja muihin ajoneuvoihin liittyviä kuvia. Materiaaleja voi etsiä palvelusta yksinkertaisesti kirjoittamalla hakukenttään haluamansa aihealueen, tai valitsemalla valmiiksi luokitelluista aiheista mieluisensa. Ohessa muutama esimerkkikuva eri aikakausilta.

Yli 80 vuoden takainen kuva käsittelee tänäänkin ajankohtaista puheenaihetta – Malmin lentokenttää, jonka toimintaa ollaan ajamassa vauhdilla alas. Tässä kuvassa kuitenkin lentokentän terminaalirakennus on vasta rakenteilla, vuosi on 1936.

Kuva-arkistosta löytää myös materiaalia 1940-luvun automatkailusta – valokuvaajan tunturimaisemassa ikuistaman kulpavolkkarin katolle on myös asennettu kattoteline mahdollisen lisätavaran kuljettamiseksi.

Samalle vuosikymmenelle ajoittuu myös kuva kilpa-ajaja Fred Geitelin kilpa-autosta Esso Oy:n keskushuoltamon pihalla.

Vuonna 1964 Korpivaara Oy alkoi tuomaan Suomen markkinoille täysin uutta automerkkiä Aasiasta – Toyotaa. Ensimmäiset Toyotat olivat Crowneja, mutta Suomessakin suosikkimalliksi nousi kansanomaisempi Corolla muutamaa vuotta myöhemmin.

Kaikista Korpivaaran maahantuomista autoista ei kuitenkaan tullut myyntimenestystä. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Studebaker -merkin valmistus päättyi vuonna 1966, eli neljä vuotta alla olevan kuvan ottamisen jälkeen.

Vuonna 1968 perustettu Uudenmaan autotehdas, josta ensimmäinen Saab 96 valmistui vuonna 1969. Tehtaan esikoisen ajaa ulos itseoikeutetusti Saab-Valmetin toimitusjohtaja Väinö J. Nurmimaa.

Kaikkiaan Finna-palvelussa on kuvia aina 1800-luvulta saakka, joten se toimii varsinaisena aikakoneena kotimaamme kuvattuun historiaan. Huomattavaa kuitenkin on, että osassa kuvista on rajatummat käyttöehdot, eli ne kannattaa lukea tarkasti jos aikoo käyttää kuvia muuhunkin kuin niiden ihailuun. Kuva-arkistoon pääset tästä linkistä.

Teksti: Eetu Kokkonen Lähde: Museovirasto Finna Artikkelikuva: Museovirasto / Teuvo Kanerva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat