Ajoneuvot | Uutinen | 12.4.2019

Näin tuot auton Suomeen – katso vakuutusyhtiön ja Autoliiton täsmävinkit

LähiTapiolan asiantuntija ja Autoliitto neuvovat askel askeleelta, kuinka auton auton hankkiminen ulkomailta sen ja tuonti Suomeen onnistuu.

Jaa artikkeli

Viime vuonna autoja haettiin ulkomailta, erityisesti Saksasta ja Ruotsista, ennätyksellinen määrä. Varsinkin Ruotsi kiinnosti viime vuonna automaana kruunun alhaisen kurssin takia.

Pelkkä hinta ei kuitenkaan ole ainoa syy tähyillä rajojen ulkopuolelle autokauppaa suunniteltaessa.

– Tarjonta on ihan toista luokkaa kuin Suomessa. Käytettyjä autoja on niin paljon, että voi valita jopa mieleisensä värin ja varusteet. Myös ajokilometrit ovat keskimäärin pienemmät Saksassa ja Ruotsissa, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo.

Aulin Seminaariristeily_2018_Markus_Nieminen_LähiTapiola

Tutustu tarjontaan

Etsiessäsi uutta autoa ulkomailta, mieti ensin, haluatko ostaa sen yksityiseltä myyjältä vai autoliikkeestä.

Suosituimmat nettipalvelut ovat Saksassa autoscout24.de sekä mobile.de ja Ruotsissa blocket.se.

Jos nettikaupanteko mietityttää, ei se ole ainut vaihtoehto, vaikka varsin yleinen hankintakanava onkin.

– Jos mielessä on jokin tietty merkki, ovat merkkiliikkeet yhtä hyvä ostopaikka kuin netti, Nieminen vinkkaa.

Vältä huijaukset

Enimmäkseen nettipalveluiden myynti-ilmoitukset ovat aitoja ja luotettavia, mutta viimeistään maksuvaiheessa on tärkeää varmistua siitä, että myyjä todella omistaa auton. Tämä käy vertaamalla rekisteriotteen ja myyjän ajokortin tietoja, vakuutusyhtiö muistuttaa.

Lisäksi kannattaa käydä läpi auton huoltokirja ja tarkistaa, että auton kunto vastaa ilmoituksessa olleita tietoja. Onko esimerkiksi auton kilometrilukema sama kuin huoltokirjassa? Aukoton ei dokumenttien perusteella tehty tarkastuskierros ei tietystikkään ole, mutta ilmeisimmät vedätykset onnistunee kiertämään huolellisuutta noudattamalla.

– Saksassa auton kilometrilukemia väärennetään jonkin verran. Tarkista, vastaako auton mittarilukema huoltokirjan merkintöjä. Tarkat kilometrit voi myös selvittää autoliikkeessä tai autokorjaamolla, Nieminen sanoo.

Lisäselvitykset kannattaa tehdä ennen kaupasta sopimista.

Autokauppa ja uusi autoverolaki

Liikkeelle ajan kanssa

Auton hakuun kannattaa varata vähintään pari arkipäivää. Kiireessä autokaupoille ei ole syytä sännätä pettymysten välttämiseksi.

Kun auton myyntipaperit ovat hallussasi, on ensimmäiseksi tehtävä vientirekisteröinti-ilmoitus rekisteröintitoimistossa. Ilmoitusta vastaan saa vientikilvet, jotka ovat tyypillisesti voimassa 5–7 päivää, vakuutusyhtiöstä kerrotaan.

– Rekisteröinti pitäisi onnistua yhden aamupäivän aikana, mutta toimiston aukioloajat kannattaa katsoa etukäteen.

Lisäksi auto tarvitsee vientiä varten liikennevakuutuksen. Liikennevakuutuksen voi saada suomalaiselta vakuutusyhtiöltä jo siinä vaiheessa, kun ostettava auto on tiedossa. Tosin Saksassa suomalaista liikennevakuutusta ei välttämättä hyväksytä vientirekisteröintiä varten. Siksi yleisempi tapa on ottaa muutaman päivän vakuutus lähtömaassa.

Jos auton ostaa liikkeestä, voi myyvää osapuolta pyytää auttamaan paperisodassa. Osa liikkeistä saattaa ottaa koko urakan hoitaakseen.

LähiTapiola muistuttaa, että liikennevakuutus ei korvaa omalle autolle mahdollisesti tapahtuvia vahinkoja, joten yleensä auton ostaja haluaa autolleen myös kaskovakuutuksen. Sen voi ottaa tutusta kotimaisesta vakuutusyhtiöstä. Yleensä yhtiöt myöntävät kaskon voimaan kotimatkaa varten heti ostotapahtuman jälkeen. Selvitä etukäteen, miten tämä hoituu omassa vakuutusyhtiössäsi.

Paperit kuntoon Suomessa

Suomeen saapuessa täytyy ensimmäisenä tehdä käyttöönottoilmoitus joko sähköisesti Verohallinnon verkkosivuilla tai laivalla tullessa Vuosaaren tai Turun satamassa.

Suomalainen liikennevakuutus on otettava viimeistään silloin, kun lähtömaassa tehty lyhytaikainen liikennevakuutus päättyy. Tarkista samalla mikä kaskovakuutus on sopivin juuri sinun autollesi.

Saksalaisilla vientikilvillä saa yleensä ajaa maksimissaan viikon. Heti Suomeen saavuttua kannattaakin hankkia väliaikainen tarrarekisterikilpi eli siirtolupa. Sen saa katsastusasemalta tai satamassa Tullin toimipisteistä. Siirtoluvalla voi ajaa niin kauan, että saa lopulliset rekisterikilvet.

Viiden päivän sisällä käyttöönottoilmoituksen antamisesta on tehtävä autoveroilmoitus. Se onnistuu sähköisesti Verohallinnon sivuilla. Autoverotuspäätös tulee sähköisesti ja varsinainen vero on maksettava 15 päivän kuluessa päätöspäivästä.

Ajoneuvon käyttöoikeus käyttöönottoilmoituksella päättyy autoveron eräpäivänä. Tämän jälkeen auto on rekisteröitävä katsastusasemalla.

Ennen rekisteröintiä autolle on tehtävä rekisteröintikatsastus, joka onnistuu niin ikään katsastusasemalla. Sen voi tehdä heti maahan saapumisen jälkeen ennen autoveroilmoituksen tekoa.

Auto Ruotsista

Autoliitto on koonnut verkkosivuileen seikkaperäiset ohjeet Ruotsiin suuntaavalle autonostajalle. Ohjeistus on syntynyt Ruotsin autojärjestön Motormännenin avulla.

Jos ostaa auton Ruotsissa autokauppiaalta, siis liikkeestä, ovat kuluttajansuojamääräykset voimassa.

Ruotsissa on monille tuttua Autotohtoria vastaava organisaatio, joka tekee autojen kuntotarkastuksia 23 paikkakunnalla, joten kaupan kohteena olevan ajoneuvon voi myös tarkastuttaa puolueettomasti.

Helpoin tapa saada Ruotsista ostettu käytetty auto tuoduksi Suomeen on siirrätyttää auto Ruotsissa laivasatamaan ilman, että joutuu hakemaan ruotsalaista tilapäisrekisteröintiä ja poistattamaan auton ruotsalaisesta ajoneuvorekisteristä ulkomaille vientiä varten. Myös näitä vaihtoehtoja varten löytyy ohjeistus Autoliitosta, mutta ensimmäinen vaihtoehto on ehdottomasti vaivattomin.

Helpoin tapa suoriutua mahdollisesta siirtourakasta on myyjäliikkeen apuun turvautuminen tai trailerin käyttäminen.

Jos myyjälle sopii, voi auton ajaa ostopaikasta laivarantaan toki myös itse. Käytännössä laivarantaan siirron aikana autossa on silloin oltava ruotsalaiset rekisterikilvet ja myyjän vakuutus vielä voimassa tai suomalainen liikennevakuutus, jos  suomalainen vakuutusyhtiö myöntää vakuutuksen.

Omistajanvaihdos on Ruotsissa tehtävä alkuperäiseen rekisteröintitodistukseen. llmoitukset omistajanvaihdoksista on Ruotsissa toimitettava sikäläiselle liikennehallitukselle.

Kun auto on tavalla tai toisella saatu ruotsalaiseen satamaan, voi myyjä tehdä liikennekäytöstä poiston internetissä Transportstyrelsenin e-palvelua käyttäen ja lopettaa siten oman vakuutuksensa ja vuotuisen ajoneuvoveron.

Laivamatkan jälkeen paperitöitä jatketaan Suomessa. Oikea toimintajärjestys ja täsmäohjeet on koottu Autoiliiton verkkosivuille.

Lähteet: LähiTapiola, Op, Autoliitto Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Lue myös: Halpa kruunu houkuttelee – Ruotsi ohi Saksasta käytettyjen tuonnissa

 

Jaa artikkeli

Keskustelu