Ajoneuvot | Moottoriurheilu | Uutinen | 27.7.2018

Neste Ralli: 17-vuotias Kalle Rovanperä debytoi Jyväskylässä

Superlupaus lähti Neste Ralliin MM-pisteitä varmistellen, mutta myös WRC2-luokan voittotaisto maistuu hyvältä.

Jaa artikkeli

Kalle Rovanperä on olennainen osa tällä hetkellä kukoistavaa suomalaista rallibuumia, missä useampikin nuori meikäläiskuski pyrkii kohti maailman huippua.

Heistä Rovanperä on edennyt sinne melkein pikakelauksella, sillä vasta 17-vuotiaalla kuljettajalupauksella on plakkarissaan jo kaksi Latvian rallimestaruutta vuosilta 2015 ja 2016, ja viime vuoden SM-sarjassa hän kohahdutti voittamalla heti avauskilpailun.

Debyytti MM-tasolla oli vuorossa saman vuoden lokakuussa Walesissa, ja täksi kaudeksi Rovanperä sai pestin Skodan tehdastiimistä. Nyt on vuorossa ensimmäinen Neste Ralli, mihin hän lähtee maltti, mutta myös voitto mielessä.

Tavoitteena ehjä kisa

Otatko Neste Rallista ylimääräisiä paineita, vai onko mukana pelkkää nuoruuden intoa?
– Kyllä siinä on tietysti molempia mukana. Kotiralli on aina kotiralli, eli fiilis on erilainen. Yritän kuitenkin asennoitua tähän kuten kaikkiin muihinkin kilpailuihin, Rovanperä toteaa Jyväskylän Paviljongin huoltoparkissa.

Kalle Rovanperä

Testierikoiskoe Vesalassa sujui Škoda-kaksikolta tähän tyyliin.

Hän mainitsee, että WRC2-luokan pisteet ovat nyt tärkeysjärjestyksessä numero yksi. Hullulla riskillä ei siis vedetä, ja hölmöjä virheitä pyritään välttämään.
– Maaliin pitää päästä, mikä ei ole helppoa. Suomen tiet ovat törkeän vaikeita ja vauhdikkaita, ja pitää ajaa aika kovaa, että pärjäisi edes vähän. Toivottavasti saadaan ehjä kisa aikaan, ja jos niin tapahtuu, luotan siihen, että tuloskin on hyvä.

Isä esikuvana

Kalle Rovanperän nopeus on geneettistä lajia. Isä Harri Rovanperä starttasi omalle ralliurallensa vuonna 1989, ja ehti osallistua kaikkiaan 113 MM-osakilpailuun – parhaimpina tuloksina Ruotsin rallin voitto vuonna 2001 sekä viisitoista palkintopallisijaa.

Poika Kalle seurasi isänsä ajamista taaperosta lähtien, ja kohahdutti autonkäsittelytaidoillaan jo lapsena. Vaikka olemus on edelleen poikamainen, vastaukset ovat viileän ammattimaisia – esimerkiksi kysymykseen, onko ensikertalaisella mahdollisuudet jopa luokkavoittoon.

– Meidän autokuntamme taidoista se ei ainakaan jää kiinni. Näyttöjä vauhdista ei kuitenkaan tarvitse enää antaa, sillä olemme tehneet sen jo edellisissä, vaikeammissa kisoissa.

Uudella reitillä kärkeen

Neste Rallin uudistettu reitti helpottaa monen ei-kokeneen kuskin taivalta, ja erityisesti ensikertalaisen näkökulmasta se tasoittaa tietä kärkeen, kun menneistä vuosista ammennetulla opilla ei ole nyt yhtä suurta merkitystä.
– Totta kai se on meidän kannalta hyvä juttu. Reittiä on kuitenkin muutettu tosi paljon pienemmille teille, jotka tulevat olemaan rajuja kivineen päivineen. Niistä pitää vain selvitä, ja isolla tiellä pitää sitten kaasu pohjassa.

Rovanperän ralli lähti liikkeelle vauhdikkaasti. Perjantai-iltana mies johti yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa WRC2-luokkaa yli puolella minuutilla.

Viimeistään sunnuntaina nähdään, kirjoitetaanko jälleen uutta suomalaista rallihistoriaa.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Keskisuomalainen / Sami Saarenpää

Jaa artikkeli

Keskustelu