Ajoneuvot | Uutinen | 12.8.2018

Pala amerikkalaista unelmaa: 10 miljoonaa Ford Mustangia

Avo-Mustangilla halki Yhdysvaltojen lienee kaikkien meidän unelmalistalla.

Jaa artikkeli

1960-luvun kulttuurimuutoksessa syntynyt Ford Mustang – auto, elokuvatähti ja tyyli-ikoni – on saavuttanut kymmenen miljoonan valmistetun yksilön rajan. Luonnollisesti merkkipaalua juhlistettiin isosti Mustangin kotona Flat Rockin autotehtaalla Michiganissa.

Juhlan kunniaksi tehtaalle kokoontui yli 60 Mustang-harrastajaa, jotka kirjoittivat autoillaan luvun kymmenen miljoonaa. Taivalla nähtiin toisesta maailmansodasta tuttuja P-51-hävittäjiä, lempinimiltään Mustang, joilta autoversio lainasi nimensä.

10 miljoonaa Ford Mustangia

Kymmenes miljoonas Mustang oli puolestaan Wimbledon White -värinen avomalli, joka varustettiin V8:lla ja kuusivaihteisella manuaalilla. Auton tarkoitus oli heijastella sarjanumerolla 001 valmistettua ensimmäistä 1964.5-vuosimallin Mustangia. Joitain erojakin on: uuden auton 460 hevosvoimaa tuntuu suorastaan hätävarjelun liioittelulta verrattuna alkuperäisen Mustangin 164 hevoseen.

10 miljoonaa Ford Mustangia

Fordillakin löytyi epäilijöitä sille, miten Falcon-perheautosta jalostettu trendikäs nuorisomalli vetoaisi ostajiin. Ensimmäisenä päivänä puumerkki laitettiin ostopapereihin 22 000 kertaa ja ensimmäisenä vuonnakin 419 000 kertaa.

– Mustang on yhtiön sydän ja sielu ja suosikki ympäri maailman. Saan samat kiksit Mustangin näkemisestä niin Detroitissa, Lontoossa kuin Pekingissä kuin silloin, kun ostin ensimmäisen autoni: vuoden 1966 Mustang coupe, jonka ajoin maan halki teininä. Mustang on hymyntekijä kaikilla kielillä, muistelee Fordin maailmanmarkkinoista vastaava Jim Farley.

10 miljoonaa Ford Mustangia

Mustangin ensiesittely vuoden 1964 New Yorkin maailmannäyttelyssä.

Analytiikkayhtiö IHS Markitin mukaan Mustang on Amerikan parhaiten myynyt urheiluauto vuosien 1966–2018 välillä. Euroopassa Mustangin myynti alkoi kunnolla 2015, jonka jälkeen poniauto on karautettu autokaupasta yli 38 000 kertaa. Ford muistuttaa, että viime vuonna Mustang myi Porsche 911:stä paremmin 13 eri markkina-alueella. Parhaiten kauppa kävi Saksassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Belgiassa ja… Ruotsissa. Autolla on myös enemmän Facebook-tykkäyksiä kuin millään muulla automallilla.

10 miljoonaa Ford Mustangia

Henry Ford II esittelee Ford Mustangin maailmalle.

Tänä vuonna faceliftattu Ford Mustang tarjoaa edelleen matkanteon riemua 450 hevosvoiman V8:n ja uuden 10-vaihteisen automaattivaihteiston turvin. Enemmän ulkonäöstä ja tyylistä kiinnostuneille löytyy myös 2,3-litraisella EcoBoost-turbomoottorilla varustettu versio. Säädettävä MagneRide-alusta ja hiljaisempi naapurisoputila ovat myös muita mallivuoden uudistuksia. Tänä vuonna tuli 50 vuotta myös elokuvissa viihtyvän Ford Mustangin tunnetuimmasta valkokangasroolista: poliisileffa Bullittin kunniaksi Ford rakensi Mustangista ekstratyylikkään Bullitt-malliversion.

10 miljoonaa Ford Mustangia

Lähde ja kuvat: Ford

Lue myös:

Jaa artikkeli

Keskustelu