3.11.2017

Porsche 911:n pelastaja Peter Schutz on poissa

Peter Schutz

Porschen vaikeiden vuosien pääjohtaja Peter W. Schutz johti hapuilevan saksalaismerkin nykyiselle tielleen.

Vuosina 1981–1987 Porschen pääjohtajana toiminut Peter W. Schutz on kuollut 87 vuoden iässä. Yhtiö kertoi suruviestissä olevansa Schutzille kiitollinen paitsi aikoinaan lopetettavaksi tuomitun 911:n pelastamisesta, mutta myös 911 Cabrioletin ja 959:n kaltaisista innovaatioista.

Peter Schutz
911 Carrera S Cabriolet mallia 1983.

Vuonna 1980 ensimmäisen kerran historiassaan tappiota tehnyt Porsche oli kriisissä. Porsche 911 oli johtokunnan mielestä vanhanaikainen tuote ja liian kallis valmistaa. Jälleenmyyjien mukaan auto oli huonosti viimeistelty ja turhan kalliiksi hinnoiteltu. Tässä tilanteessa Peter Schutz saapui taloon toimitusjohtajaksi Ferry Porschen henkilökohtaisella kutsulla, vaikka saksalaislähtöinen amerikkalaismies ei ollut eläessään edes istunut 911:ssä.

Schutz kuitenkin sai nopeasti käännettyä Porschen laskusuhdanteen uuteen nousuun, sillä jo 1985 yhtiön vuotuinen myyntimäärä oli jo lähes tuplaantunut verrattuna vuoteen 1981. Schutzin ideoihin kuului muun muassa 911 Cabriolet -avomalli, joka avasi ovet menestykseen Yhdysvaltain markkinoilla. Hän kehitti myös 944-mallistoa ja visioi, että Le Mans -kilpailumenestys on yhtiölle avainasemassa.

Peter Schutz
Le Mansissa vuonna 1981 vasemmalta alkaen: Ferry Porsche, Manfred Jantke, Peter W. Schutz, Norbert Wagner ja Wolfgang Porsche.

– Päätimme, että teknologia on yhtiön ytimessä ja huipputason suorituskyky on lähestymistapa kuljetusalalle. Eläisimme tai kuolisimme sen mukaan, Schutz kommentoi Le Mans -kilpailumenestystä.

– He olivat voittajia ja he yrittivät käyttäytyä häviäjien tavoin, hän kommentoi yhtiön tilaa ruoriin astuessaan.

Peter Schutz
Porsche 959 oli saksalaisvalmistajan ensimmäinen kurkotus superautojen maailmaan.

Merkittävin Schutzin aikana esitelty uusi malli oli kuitenkin vuonna 1985 paljastettu Porsche 959, jonka tekninen edistyksellisyys hämmästyttää vielä tänäkin päivänä. Huipputeknisen lippulaivan valtavan kallis kehitystyö yhdessä heikkenevän dollarin kanssa tarkoitti myös, että Schutzin kannatti eläköityä vuoden 1987 lopussa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

911:n pelastaja

Tärkein Schutzin teoista oli kuitenkin jo aiemmin lopetettavaksi päätetyn 911-malliston pelastaminen. Päätös 911:n lopettamisesta oli aiheuttanut moraalin notkahtamisen jo tehtaan työntekijöiden keskuudessa, mutta he eivät uskaltaneet haastaa johtokunnan päätöstä. Schutz kuitenkin asettui jo tehtyä päätöstä vastaan – vasta kolmannella työviikollaan.

Schutz itse kuvaili tapausta Road & Track -lehteen kirjoittamassaan muistelmajutussa siten, että hän meni keskustelemaan pääinsinööri Helmuth Bottin kanssa tulevien mallien suunnitelmista. Bottin toimiston seinällä oli kaavio mallikohtaisesta kehityksestä Porschen silloiselle mallistolle, joka käsitti 911:n lisäksi 928:n ja 944:n. 928 ja 944 olisivat kaavion mukaan jatkaneet tasaista kehittymistään, mutta 911:n tuotantomäärä lakkasi vuoden 1981 kohdalla. Schutz otti Bottin pöydältä kynän ja jatkoi 911:n tuotantoviivaa koko kaavion halki, pitkin seinää ja vielä ovenkin ulkopuolelle.

Peter Schutz
Tämän auton piti jo jäädä tulematta: vuosimallin 1982 911 Carrera S Coupé.

– Ymmärrämmekö me toisiamme? oli Schutzin kysymys, johon Bott vastasi nyökkäämällä virnistäen.

Schutz perusteli päätöstään sillä, että vaikeana pidetty 911 oli hänen mukaansa ainut auto, joka pisti kuljettajalle kampoihin ja palkitsi osaavan ajajan. Se taas tarkoitti, että autossa oli luonnetta, markkinavaltti, josta ei kannattanut luopua.

Peter Schutz
Peter W. Schutz 1930–2017.

Eläkepäivilläänkin aktiivisena Porsche-harrastajana tunnettua Schutzia jäivät kaipaamaan vaimo ja kolme lasta.

Lähde: Porsche, Road & Track Kuvat: Porsche

Luetuimmat