Petrol Circus

Ajoneuvot Moottoripyöränäyttely Moottoripyörät MP19 31.1.2019

Rakenneltujen moottoripyörien Petrol Circukseen tunkua – esillä 100 Suomen hienointa moottoripyörää

– Jo pelkkiä supermotoja olisi ollut tarjolla yli 100, sanoo Petrol Circus -näyttelyn Promoottori Japi Åström.

MP19-messujen yhteydessä järjestettävän näyttelyn neljään kategoriaan on valittu yhteensä noin 100 Suomen komeinta näyttelymoottoripyörää.

Vieras ei välttämättä tunnista heti Japi Åströmiä Suomen hienoimman moottoripyöränäyttelyn promoottoriksi, sillä mustaan pipoon ja huppariin pukeutuneen herrasmiehen selässä komeilee isolla kirjoitettuna teksti ”tyhjännauraja”. Hupparin rinnuksista sentään löytyy pieni Petrol Circus -logo.

Romantiikka sivuun – yhteystiedot tärkeämpiä

Herää kysymys, että mistä Åström saa yhteyden Suomen hienoimpien pyörien rakentajiin.

Petrol Circus Japi Åström

– Niitä löytyy uskomattomista paikoista, milloin mistä Osa on baarituttuja, osa taas löytää meidät, veistelee Åström vaatimattomana omaa osuuttaan näyttelypyörien valinnassa.

Lähempänä totuutta lienee kuitenkin se, että Åströmin pitkä kokemus prätkäalalta ja jo monta järjestettyä Petrol Circus -näyttelyä ovat luoneet suuren kontaktiverkoston, jota sopivien näyttelypyörien löytämiseksi hyödynnetään.

Esimerkki yhden näyttelypyörien rakentajan löytämisestä valaisee Japi Åströmin toimintametodeja promoottorina.

– Kaveri lähetti kerran hauskan videopätkän, jossa sulhanen kuskattiin Ducati 749:llä ravintolan terassille kosimaan morsianta. Heitin romantiikan sivuun, sillä mua kiinnosti se pyörä ja etsin sen omistajan yhteystiedot. Siitä se yhteydenpito lähti ja kaverilta löytyi hienoja rakenneltuja pyöriä.´

Työpajassa moottoripyörien suunnittelua

Petrol Circus

Näyttelypyörät on jaettu neljään kategoriaan: Custom, Street, Classic ja Open. Jokaiseen kategoriaan on pyritty valitsemaan sama määrä pyöriä, joskin Classicissa on muutama kappale enemmän koska luokan sisällä on erikseen Classic Racing -pyörät. Racing-pyörät ovat pitkälti alan konkarin Alan Bridgerin näyttelyyn kutsumia ja löytämiä yksilöitä. Petrol Circuksessa kyseessä on samalla myös kilpailu, jossa luokkien parhaat näyttelypyörät palkitaan.

Olennaisena osana Petrol Circusta on työpajat, joissa voi seurata näyttelypyörien rakentamista. Runkojen hitsausta, pellin työstämistä, 3D-mallinnosta… Tämän vuoden erikoisuutena on paikalle saapuva pyörämuotoilija Antti Eloheimo, jonka Kawasaki ZX6RR muotoilututkielma on myös paikalla Petrol Circuksessa. Sen yhteydessä näytetään tietokoneella tehtävää muotoilua, perinteistä paperille suunnittelua ja jopa savimallin veistoa.

Petrol Circus

Suomen mittakaavassa voidaan pitää saavutuksena sitä, että kaikki 100 näyttelypyörää ovat joko kokonaan uusia ja ennen näyttelyssä näkemättömiä, tai ainakin viime vuodesta radikaalisti uudistettuja. Rakentelun vaativuuden ja hintatasonkin suhteen liikutaan laidasta laitaan, joten ideoita ja nähtävää näyttelyssä riittää kaikentasoisille moottoripyörien rakentajille ja rakentelusta kiinnostuneille.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat