Ajoneuvot | Uutinen | 20.8.2019

Seat selvitti väritottumuksia: kärjessä kolme ennakkosuosikkia

Maailmanlaajuisesti yleisimmät autojen värit ovat ikisuosikit valkoinen, musta ja harmaa. Visuaalisen mieltymyksen lisäksi ihmisten tekemät värivalinnat perustuvat esimerkiksi ilmastoon ja taikauskoon.

Jaa artikkeli

Paljon on ajat muuttuneet siitä, kun Henry Ford kertoi jokaisen asiakkaan saavan auton minkä värisenä haluaa, kunhan se on musta. Nykyään tarjolla on lähes rajattomasti eri värejä ja sävyjä, jotka vaihtelevat merkki- ja mallikohtaisesti.

Seatin mukaan yleisimmät värit ovat perinteikkäät valkoinen, musta ja harmaa, mutta esimerkiksi Intiassa mustat autot ovat harvassa värin lämpöominaisuuksien vuoksi.

Axalta Coating Systemsin tietojen mukaan 39 prosenttia autojen omistajista suosivat valkeaa väriä ja Seatin tilastot komppaavat tulosta. Tulos vaihtelee alueellisesti, esimerkiksi Kiinassa kuusi myytyä autoa kymmenestä on valkeita, kun Euroopassa ja Yhdysvalloissa valkean auton valitsee ’’vain’’ joka neljäs kuluttaja. Espanjassa valkoisen osuus on peräti 45 prosenttia markkinoista, heijastellen alueen mieltymystä valkoisiin taloihin.

Ei niin mustavalkoinen totuus

Toiseksi suosituin väri, musta, on erityisen suosittu esimerkiksi Japanissa, jossa 22 prosenttia kaikista autoista ovat mustia. Turkemnistanissa väri on kielletty huonon onnen tuojana ja Algeriassa ja Alankomaissa väri on taasen suosittu valkoisen sijaan.

Jaetulla kolmannella sijalla ovat harmaa ja hopea. Hopeita autoja löytyy erityisen paljon Intiasta, sillä lähes kolmannes autoista on hopeisia maassa, joka karttaa mustaa väriä.

Alempana tilastoissa alueiden erot ovat entistä näennäisempiä. Esimerkiksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa sininen on erittäin yleinen väri, kun taas Kiinassa sitä ei käytännössä näe missään.

Välimeren maissa kirkkaammat värit ovat suosiossa. Espanjassa punainen on kolmanneksi suosituin väri Seatin omistajien keskuudessa ja Italiassakin punaista suositaan neljänneksi eniten.

Auton luonteeseen sopivat värit

Maantieteen lisäksi värien valintaan vaikuttaa, millainen itse auto on.

– Urheilullisessa mallissa ei ole samanlaisia värejä valittavissa, kuin katumaasturissa, joka vaatii maanläheisiä sävyjä ja luontoon yhdistyviä varjostuksia. Pienissä autoissa voi olla yksittäisiä kirkkaita värejä, kun suuremmissa ajoneuvoissa kallistutaan tummempiin metallisävyihin, kertoo Seatin väri- ja koristeluosastolta Jordi Font.

Esimerkiksi yli kolmannes luksusmaastureista Euroopassa on mustia, mutta luku puolittuu kompaktiautoihin siirryttäessä. Toisaalta, ainoastaan 3 prosenttia luksusmaastureiden omistajista valitsevat punaisen, jonka suosio kasvaa kompaktiautoissa kymmenykseen.

Lähde ja kuva: Seat

Jaa artikkeli

Keskustelu