Suuret erot - autonhoito

Ajoneuvot Autonhoito 8.12.2018

Suuret erot autonhoitotuotteiden testaamisen takana

Tällä kertaa autonhoitojuttusarjassa kurkistetaan verhon taakse. Testi paljasti suuret erot tuotteissa ja me kerromme kuinka tämä tapahtui.

Muutama viikko sitten julkaisimme Obsession Wax Blizzard Snowfoam -esipesuaineen testin. Annoimme tuotteelle moitteita pesutehon suhteen, mutta toisaalta myönsimme sen olevan erittäin edullinen käyttää. Tällä kertaa palaamme esipesuaineen testin taustoihin, sillä havaitsimme suuret erot juuri pesutehossa.

Emme ole Moottorin autonhoitojuttusarjassa käsitelleet testaustapoja, joten siksi tällä viikolla sukelletaan hieman menetelmien pariin. Ajattelimme lukijan arvostavan lisätietoa tuotearvostelujen perusteista.

Pesuteho - Obsession Wax Blizzard snow foam

Puolikkaalle autolle Obsession Wax Blizzard Snowfoamilla suoritetun esipesun jälkeen pyyhkäisimme valkoisella liinalla pienehkön alueen helmasta puhdistustehoa arvioidaksemme.

Testiä ja vertailua

Testaamisessa on lähtökohtana aina tietenkin tasapuolisuus tuotteita kohtaan. Esimerkiksi keliolosuhteiden muuttuessa vuoden mittaan emme mitenkään voi laittaa kaikkia tuotteita samalle viivalle, sillä muuttujia on aivan liikaa eri aikaan suoritettavien testien vertailemiseen. Tästä syystä emme myöskään järjestä tuotteita paremmuusjärjestykseen yhdelle listalle tai pisteytä niitä.

Toisinaan erot ovat kuitenkin riittävän ilmeisiä, jotta voimme nostaa yhden tai useamman tuotteen muiden yläpuolelle. Vastaavasti toisinaan yksi tuote on selvästi muuta joukkoa, tai ainakin saman kategorian parasta, heikompi. Näitä eroja on helpompi poimia.

Pesuteho - Bilt Hamber Auto-foam

Puolikkaalle autolle Bilt Hamber Auto-foamilla suoritetun esipesun jälkeen pyyhkäisimme valkoisella liinalla pienehkön alueen helmasta puhdistustehoa arvioidaksemme.

Asiaa auttaa se, että lähes poikkeuksetta jokaiselle testin tuotteelle kaivetaan esiin jokin verrokki vertailukohdaksi samalla pinnalla samaan aikaan käytettäväksi. Pyrimme myös testaamaan tuotteen aina useammalla käyttökerralla ja mielellään eri maalipinnoilla joita on suojattu eri aineilla.

Poikkeuksen tekevät tietenkin tuotteet, joita on tarpeen käyttää suojaamattomalla pinnalla. Kaikki siis riippuu tuotekategoriasta, eli onko kyseessä esimerkiksi shampoo tai lasipinnoite. Ymmärrettävästi eri tuoteryhmien edustajat vaativat täysin erilaiset testaustavat.

Obsession Wax Blizzard Snowfoam

Obsession Wax Blizzard Snowfoam oli esimerkin kerralla testattu tuote ja kovan kokeilemisen lisäksi haimme sille myös verrokkia.

Suuret erot

Kuten alussa mainitsimme, huomasimme suuret erot viimeksi esipesuaineiden pesutehoa testatessa. Kyseessä on tietenkin vain esimerkki ja vastaavia tapauksia on ollut eri tuoteryhmissä aiemminkin. Palataan siis Obsession Wax Blizzard Snowfoamin tapaukseen.

Testasimme tuotetta toistuvasti ja lisäksi vertasimme sitä saman tuoteryhmän tuotteeseen. Blizzardia levitettiin tänä aikana useamman auton pintaan. Esimerkkinä nostamme kuitenkin yhden näistä testikerroista esiin, sillä tämä vertailua sisältänyt kokeilu havainnollistaa erot tehokkaasti.

Bilt Hamber Auto-foam

Käytimme esimerkin testaamiskerralla Bilt Hamber Auto-foamia verrokkituotteena, jotta saimme Obsession Wax Blizzardin pesutehosta paremman kuvan.

Tämän jutun kuvituksessa näkyvä testimenetelmä on yksinkertainen. Yksi auto vaahdotetaan pesuainevaahdottimella kahdella eri aineella eri puolilta autoa. Tällöin konepelti, katto ja perä ovat mahdottomia vertailukohteita aineiden mahdollisen sekoittumisen vuoksi, mutta kyljet ovat hyvin vertailukelpoiset.

Esipesuaineiden painepesurilla suoritetun huuhtelun jälkeen auton takakyljistä pyyhkäistiin pieni alue puhtaaksi valkoisella harsoliinalla. Näin kaikki jäljellä oleva lika siirtyy liinaan ja siitä voidaan nähdä esipesuaineen puhdistusteho. Tällä kertaa testatun Obsession Wax Blizzardin verrokkiaineeksi oli valikoitunut vanha suosikkimme Bilt Hamber Auto-foam.

Pesutehon vertailu Auto-foam vs. Blizzard

Esipesun jälkeen suoritettu pyyhintä saman auton eri puolien helmoista paljastaa mahdolliset erot pesutehossa. Vasemmalla Bilt Hamber Auto-foam ja oikealla Obsession Wax Blizzard Snowfoam.

Emme tietenkään suosittele kenellekään tätä menetelmää itse kokeiltavaksi, sillä likaisen maalipinnan pyyhkiminen niin sanotulla vahausliinalla jättää pintaan rumat mikronaarmut. Asian ymmärtävä voi tietenkin uhrata autonsa maalipinnan tieteen takia.

Kuten kuvista voi havaita, erot ovat merkittävät ja juuri näiden asioiden takia suoritamme testejä ja arvostelemme tuotteita. Tarkoituksena on löytää parhaat mahdolliset tuotteet suuren massan seasta, mutta tehtävä ei aina ole helppo.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat