Ajoneuvot | Tekniikka | Uutinen | 14.8.2017

Taloudellisuuden ja helppouden manuaali – Toyotalle vaihteistopatentti

Toyotan patentoima manuaalivaihteisto toisi automaatin parhaita puolia itseveivattavan vaihdekepin kaveriksi.

Jaa artikkeli

Yhdysvaltain lähes loppumattomalta tuntuvasta patenttiarkistosta on jälleen löytynyt autovalmistajan villejä visioita tulevasta. Tällä kertaa asialla on Toyota, jonka näkemyksessä tuttu manuaalivaihteisto saisi paremmat näkymät tulevaisuuteen.

Patentissa esitelty vaihteisto on periaatteessa tavallinen manuaalivaihteisto, joka osaa kuitenkin hallita kytkintä myös itse. Automatisoitu kytkin ei ole sinänsä mitenkään uusi juttu, mutta Toyotan visiossa uutta on kytkimen käyttötapa. Tarkoituksena olisi antaa vaihteiston kytkeä itsensä vapaalle esimerkiksi alamäessä, jotta auto voi rullata moottori tyhjäkäynnillä. Lisäksi patenttikaavioissa näkyy maininta, että vaihteistossa on edelleen kytkinpoljin.

Visiot eivät kuitenkaan lopu siihen. Itsestään vapaalle menevä vaihteisto voisi helpottaa myös stop/start-automatiikan toimintaa alamäessä ja liikennevaloissa, eli moottori voisi sammuttaa itsensä ilman, että kuljettaja erikseen vaihtaa vapaalle ja nostaa kytkinpolkimen ylös.

Toiminnosta olisi apua myös uusien turvavarusteiden kanssa, sillä itsenäisesti toimiva kytkin helpottaisi myös automaattisen hätäjarrutuksen kanssa, eli moottori voisi jäädä käyntiin pysähdyksiin jarruttamisesta huolimatta.

Patentti kuvailee myös, miten vaihteisto voisi sähköisesti lukita niin sanotut väärät vaihteet pois käytöstä. Tilanteeseen sopimattomat vaihteet saataisiin lukituspinneillä pois käytöstä, eli vaikkapa ykkösvaihdetta voitaisiin käyttää vain sille soveltuvissa nopeuksissa.

Aika näyttää löytääkö Toyotan patentti käyttökohteita tulevaisuuden manuaalimalleista vai onko kyseessä jälleen yksi varmuuden vuoksi haettu patentti.

Toyotalle vaihteistopatentti

Lähde: CNet Kuvat: Toyota/USPTO

Jaa artikkeli

Keskustelu