Ajoneuvot | Autonhoito | 4.8.2018

Tankinluukku likaisena – puhdistus unohtuu helposti

Likainen tankinluukku ja tahmainen korkki tuntuvat epämiellyttäviltä tankatessa. Puhdistus on nopeaa ja helppoa autonpesun yhteydessä.

Jaa artikkeli

Polttoaineen merkkivalo syttyy ja tie vie lähimmälle asemalle. Tankkaajia on moneen jonoon. Toiset ostavat menovettä pienellä summalla ja toiset tankkaavat täyteen. Tankinluukku on kuitenkin avattava.

Alta paljastuu likainen kolo. Tämä tila on tavallisesti tiivisteellä eristetty ulkomaailman roskista, mutta käytännössä usein sotkuinen. Pöly löytää tiensä mitä pienimmistä rakosista.

Tankinluukku lika

Ajan kanssa myös tankinluukun alle jäävä tila likaantuu. On toki autokohtaista kuinka nopeasti likaa kertyy.

Ajan kanssa kaikki mahdollinen eliöperäinen pyrkii maatumaan ja tarttumaan kiinni pintoihin. Polttoaineen roiskuminen samaan paikkaan ei valitettavasti auta asiaa. Siistinä pitämiseen vaaditaan silloin tällöin tapahtuvaa puhdistusta.

Tämä on juuri sellainen paikka, jonka puhdistaminen tuppaa unohtumaan. Kyseessä on erittäin pieni askare, kunhan sen vain muistaa hoitaa. Moottorin autonhoitojuttusarja neuvoo niksit tähänkin tehtävään.

Koch-Chemie Insect&DirtRemover

Koch-Chemie Insect&DirtRemover pääsi kokeiluun itselleen hieman vieraan tehtävän äärelle. Se suoriutuu ötökänjäämistä kuitenkin selvästi tätä paremmin.

Tankinluukku puhtaaksi

Tankinluukun peseminen on tavallisesti hyvin yksinkertaista. Huomioon on otettava polttoainesäiliön korkin ja/tai kannen rakenne, eli kuinka tankki on suojattu lialta ja kosteudelta. Vettä ei saa tietenkään päästä polttoaineen sekaan.

Tankinluukku pesuaine

Pesuaine sumutetaan suoraan kohteeseen muun auton esipesun ja varsinaisen käsinpesun välissä.

Sumutinpulloon laimennettu, tai käyttövalmiina ostettu, sopiva pesuaine ja pehmeä brush ovat jälleen oikeat välineet pesuhommiin. Pesuaineista suositeltavia ovat biohajoavat liuotinpesuaineet tai autonhoidon yleispuhdistusaineet. Usein puhdistavalle riittää vahaturvallinen esipesuaine tai tavallinen autoshampoo – ikinä ei kannata käyttää vahvempia pesuaineita kuin on tarve.

Tällä kertaa käytössä on Koch-Chemie Insect&DirtRemover. Se itse asiassa osoittautui tähän tehtävään pesuteholtaan korkeintaan keskinkertaiseksi, joten suosittelemme käyttämään tankinluukun puhdistukseen esimerkiksi aiemmin mainittuja bioliuottimia. Niiden teho on hyväksi todettu.

Tankinluukku brush

Brush on hellävarainen väline auttamaan pesuainetta irrottamaan lika pinnasta.

Tankinluukku on parasta puhdistaa muun auton esipesun ja käsinpesun välissä. Esipesun aikana auto saadaan kuorittua pahimmasta kurasta, mutta käsinpesu poistaa tankinluukun alta maalipinnalle mahdollisesti roiskuvan lian.

Aine levitetään pinnalle sumuttamalla ja hetken vaikutusajan jälkeen alue suditaan läpi brushilla. Brushin avulla on tarkoitus ainoastaan auttaa puhdistusaineen kemiallista vaikutusta eikä siis hangata hampaat irvessä ja kädet ruvella puhdistettavia pintoja. Puhdistusaine on väärä jos lika ei irtoa.

Tankinluukku pesu

Koch-Chemie ei suoriutunut pahasti pinttyneestä liasta yhdellä käsittelykerralla, mutta kansi on silti jo huomattavasti puhtaampi.

Toimenpide voidaan toki toistaa likaisen pinnan tapauksessa ja myös pidempi vaikutusaika auttaa pesutehon suhteen. Pesuaineet eivät kuitenkaan saa kuivua pinnalle. Huuhtelu on suoritettava ennen tätä.

Kunnollisella korkilla suojattu rakenne on yksinkertaisinta huuhdella painepesuria hyödyntäen. Myös arempaan paikkaan löytyy huuhtelumenetelmät. Tällöin käyttöön otetaan puhdasta vettä sisältävä ämpäri ja mikrokuituliina – puhtaalla vedellä kastellulla mikrokuituliinalla pyyhitään likainen pesuvesi pois.

Tankinluukku puhtaana

Tankkaaminenkin on mukavampaa kun auto on puhdas eikä sormiaan tarvitse liata polttoaineasemalla. Toki tämäkin rakonen kannattaa vielä kuivata auton käsinpesun jälkeen muun kuivauksen yhteydessä.

Tässä vaiheessa voi jatkaa tavallisen käsinpesun kanssa omia autonpesurutiinejaan. On kuitenkin hyvä ajatus muistaa kuivata juuri puhdistettu tankinluukun kolonen auton muun kuivaamisen yhteydessä, mutta siihen välttää hieman huonompikin mikrokuituliina. Samallahan sinne voi suihkauttaa hieman pikavahaa tai muovinhoitoainetta pinnan materiaalista riippuen.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Keskustelu