Ajoneuvot Moottoriurheilu 3.8.2023

Teemu Suninen Suomen MM-rallista: ”Näyttäisi tyhmältä, jos voittaisin tällä kokemuksella”

Viikko sitten Hyundain WRC-autolla debyyttikisansa ajanut Teemu Suninen vaikuttaa kisan aattona varsin tyyneltä ja hyväntuuliselta. Vaikka niskassa lienee kerrostalon kokoiset paineet, näyttää suomalaiskuski kestävän ne hyvin.

Suninen on nuoresta iästään huolimatta kokenut kettu Jyväskylän soraränneissä. Miehen muistin mukaan tänä vuonna ollaan mukana kahdeksatta kertaa, mutta kisa on toki ensimmäinen Hyundain WRC-tykin ohjaimissa. Tulokset ovat kuitenkin varsin lupaavia.

– Virossa sujui hyvin. Enempää ei varmaan olisi voinut odottaa. Hybridiautolla on kuitenkin niin erilasta ajaa, ja joudut taistelemaan vanhoja tapoja vastaan.

Vanhoja oppeja vastaan taisteleminen tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että sähköisen voimanlähteen hyödyntämistä pitää harjoitella, sillä väärin käytettynä sähköt hukkaavat kallisarvoisia sekunteja.

– Polkimen alla on 500 hevosvoimaa, jotka pitää hyödyntää suorilla. Mutkat ja jarrutukset menevät vanhalla kaavalla, mutta suorilla kaasu pitää polkaista pohjaan juuri oikealla hetkellä. Jos käytät sähköt liian aikaisin, niistä ei hyödy mitään. Liian myöhään niistä ei myöskään ole hyötyä, Suninen selventää.

Hybriditekniikka antaa lisävoimaa suoralla 2–3 sekuntia, riippuen pätkän pituudesta. Aikaikkuna kuulostaa pieneltä, mutta matkassa siinä puhutaan jopa sadoista metreistä. Virossa homma tuntui sujuvan, sillä kotiin vietäväksi tuli viides sija.

Tavoitteena pääsy viiden sakkiin

Vaikka alkutaival Hyundain kanssa on sujunut varsin mallikkaasti, ovat odotukset kotikisassa maltillisia.

– Sijallisesti viiden sakkiin olisi hyvä. Ja jos pystyisin nostamaan tasoa ja olemaan tasoissa tiimikavereiden kanssa.

Lausunto on kuskilta hieman koominen, sillä rallia pitäisi tietysti lähteä voittamaan. On kuitenkin hyvin suomalaista tuntea oma tasonsa ja paikkansa.

– Siellä on maailmanmestareita viivalla ja mä ajan toista kisaani. Se näyttäisi tyhmältä, jos mä voittaisin kisan. Se on mun mielipide, mutta ei tällä kokemuksella voittoon voi yltää, Suninen hymyilee.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat