27.4.2019

Tiesitkö: rintamalla valmistettiin puhdetyönä kokonainen auto

puhdetyöauto

Pienten käsityöesineiden joukossa kokonainen auto on ainutlaatuinen rintamapuhdetyö.

Kaverukset seisovat rakentamansa avolava-auton vieressä talvisessa Äänislinnassa tammikuussa 1944. Kuvateksti kertoo miesten, alikerstantti Veli Klamin ja korpraali Sulo Niemisen, rakentaneen auton maastosta keräämistään auton osista. Sotatoimialueella keräilykulttuurilla auton rakentaminen kesti puhdetyönä, eli sotilaan perustehtävien ohella, noin 2,5 kuukautta syksyn 1943 aikana.

Suomen sotavuosina, erityisesti jatkosodan asemasotavaiheessa 1942-1944, valmistettiin lukemattomia puhdetyöesineitä sormuksista lampunjalkoihin ja hirsitaloihin. Kokonaisen auton rakentaminen on asteikon harvinaisemmasta päästä, sillä useimmiten autojen osia käytettiin sellaisenaan esimerkiksi rintamasaunoissa. Erilaisista autoista olevien komponenttien yhdistely on vaatinut alikersantilta ja korpraallilta mekaanikon pelisilmää ja yleistä asiantuntemusta.

Puhdetyöauton kohtalo on kerrottu Olli Kleemolan, Riku Kauhasen ja Moottorin sivuiltakin tutun Aake Kinnusen uunituoreessa Käsin ja sydämin – sota-ajan puhdetyöt -puhdetyökirjassa.

Teksti: Moottori Lähde: Käsin ja sydämin (Karisto) Kuva: SA-kuva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat