Ajoneuvot | Uutinen | 16.11.2016

Volkswagen sopuun 3,0-litraisten dieseleiden korjaamisesta Yhdysvalloissa

Yhdysvaltojen dieselgaten sivujuoneksi jääneiden V6-dieseleiden sovinto etenee vihdoinkin.

Jaa artikkeli

Yli vuoden kestäneen dieselgaten pääpaino on ollut pienempien EA 189 -moottoreiden korjaamisessa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Nyt Volkswagen näyttää päässeen alustavaan sovintoon myös isompien 3,0-litraisten V6-dieseleiden korjaamisesta.

Isojen dieseleiden kriisi ei kosketa Eurooppaa, vaan kyseessä on noin 80 000 auton joukko, jotka pienempien dieseleiden tavoin ovat syyllistyneet päästöhuijausohjelmiston käyttöön. Autot ovat Audi Q5, Q7, A8, Volkswagen Touareg sekä Porsche Cayenne -mallisia.

Alustavassa sovinnossa dieseleistä korjataan noin 60 000 ajoneuvoa. 19 000 vanhinta ajoneuvoa on todettu liian monimutkaisiksi korjata, joten Volkswagen-ryhmä lunastaa ne sisäpiirilähteiden mukaan takaisin. Ajoneuvojen omistajien joukkokanteen ja liittovaltion kauppakomission haasteen mukaan Volkswagenin pitäisi kuitenkin lunastaa kaikki ajoneuvot takaisin. Mikäli ohjelmistopäivitykseen perustuva takaisinkutsu todetaan kuitenkin kelvolliseksi ratkaisuksi, säästyy Volkswagenilta arviolta neljä miljardia dollaria verrattuna ajoneuvojen lunastukseen.

Avoinna on kuitenkin vielä, paljonko Volkswagenin tulisi hyvittää 3,0-litraisten ajoneuvojen omistajille. Yhdysvaltalaisten 2,0-litraisten dieseleiden sovintoratkaisussa omistajien kipurahaksi määriteltiin noin 5 000 – 10 000 dollaria. Pienempien dieseleiden omistajista noin 75 prosenttia on ilmoittanut osallistuvansa sovintoehdotukseen. Koska Volkswagen ei ole vielä päässyt sovintoon kaikkia osapuolia tyydyttävästä takaisinkutsukampanjasta, näyttää yleisin ratkaisu olevan ajoneuvojen takaisinosto.

Lähde: Automotive News Kuva: Volkswagen

Jaa artikkeli

Keskustelu