Ajoneuvot | Uutinen | 26.10.2016

X merkkaa avolavaa – Mercedes-Benz X-sarja tuo tyyliä roudaukseen

Uusia ulottuvuuksia tavoitteleva Mercedes-Benz X-sarja innosti saksalaisvalmistajaa peräti kahden konseptin verran.

Jaa artikkeli

Mercedes-Benz esitteli tulevaa X-sarjan avolavaa Tukholmassa melko valmiilta näyttävän Concept X-Classin muodossa. Tarkemmin ottaen konseptista nähtiin kaksi versiota: Concept X-Class Powerful adventurer esittelee seikkailuauton kovia piirteitä ja yhtä kammottavasti nimetty Concept X-Class Stylish explorer demonstroi puolestaan pickupin salonkikelpoista puolta.

Mercedes-Benz X-sarja

Mercedeksen tavoitteena onkin olla vaatimattomasti ensimmäisenä premium-valmistajana kasvavassa avolavasegmentissä, tuoden tyyliä, turvallisuutta ja ajettavuutta viehkeän kaupunkiauton muodossa. Valmistaja haluaa jättää taakse vanhan ajatusmallin, että avolava on vain vakavaan työntekoon, double cabien yleistyessä nykyisin myös siviilikäytössä. Viidelle hengelle suunnattu ”perheauto” perustuu Mercedeksen yhteistyöhön Nissanin kanssa, joten sulavien muotojen alta löytyy Navarasta lainattu alustarakenne. Samalla kyseessä on Mercedes-Benzin pakettiauto-osaston uusi aluevaltaus.

Mercedes-Benz X-sarja

– Avaamme keskikokoisten avolavojen uuden segmentin maailman ensimmäisellä premium pickupilla, joka on suunnattu kaupunkielämään, linjaa Mercedes-Benz Vansin keulamies Volker Mornhinweg.
– Tuleva X-sarjamme on avolava, joka ei tunne kompromissejä. Tikapuurakenne, vääntävä kuusisylinterinen moottori ja jatkuva neliveto ovat meille pakollisia piirteitä. Lisäksi tuomme mukaan turvallisuutta, mukavuutta ja ilmeikkään muotoilun – eli kaiken, mistä erottaa Mercedeksen tähteä kantavat ajoneuvot.

Mercedes-Benz X-sarja

– Concept X-Class -muotoiluversiot tulkitsevat brändimme katumaastureiden muotoiluidiomeja ja edustavat muotoilufilosofiamme dikotomiaa: ne ovat hot ja cool, lausahti runollisesti puolestaan Daimlerin muotoilupäällikkö Gorden Wagener.

Concept X-Class stylish explorer

Valkoisessa metallivärissä esiintyvä Stylish explorer demonstroi X-sarjan salonkikelpoisuutta ja sen soveltuvuutta kaupunkiympäristöön. Muotoilukieli henkii valmistajan mukaan atleettista suorituskykyä ja sukulaisuutta Mercedeksen katumaastureiden kanssa: esimerkiksi leveät lokasuojat korostavat auton leveyttä, antaen sille tukevamman olemuksen. Keulamaskina on puolestaan valmistajan coupéista tuttu yksipuolainen keulamaski.

Mercedes-Benz X-sarja

Näyttävyyttä on haettu komeilla 22-tuumaisilla vanteilla. Lisäksi uskottavuutta on haettu koriin sisäänrakennetuilla astinlaudoilla, jotka Mercedeksen mukaan korostavat korin atleettisia linjoja. Ajettavuutta korostetaan puolestaan lyhyellä etuylityksellä, pitkällä takaylityksellä ja voimakkailla kylkilinjoilla. Konseptiautot vihjailevat myös tulevasta erikoisella perälaudan muotoilulla.

Concept X-Class powerful adventurer

Mercedes-Benz X-sarja

Sitruunankeltainen seikkailukonsepti esittelee puolestaan X-sarjan seikkailullisia puolia. 35-tuumaiset renkaat tuovat reilusti maavaraa ja Mercedeksen mukaan auto on edelleen urheilullisen lihaksikas. Keulamaski on puolestaan saanut katumaastureista lainatun kaksipalkkisen käsittelyn. Seikkailulava on saanut myös pohjapanssarit, sähkövinssin ja koko nipun hiilikuitutyylisiä yksityiskohtia sisä- ja ulkopuolelle. Tarkoituksena on ollut korostaa X-sarjan maastopätevyyttä, joten lupaukset ovat kovat.

Luokkansa parhaat sisätilat

Mercedes-Benz X-sarja

Eräs X-sarjan erottavista tekijöistä muihin avolavoihin verrattuna on Mercedeksen pyrkimys tuoda premium-tason ylellisyyttä työkaluna pidettyyn avolavasegmenttiin. Samalla merkki hyödyntää C- ja V-sarjan osavalikoimaa tehdäkseen sisustasta välittömästi tutun oloisen. Konsepteista Stylish explorer tekeekin iloisen yllätyksen: nupukkinahka ja avosyinen puu luovat miellyttävän ilmapiirin. Powerful adventurer taas luottaa sitruunalakritsityyliin, mustaan nappanahkaan ja voimakkaammin sivuttaistukeviin penkkeihin.

Mercedes-Benz X-sarja

Kojelaudan muotoilussa huomiota on annettu viihdejärjestelmän näytölle yhdessä hallintaohjaimen ja kosketuslaudan kanssa. Älypuhelimista ja monista Mercedeksenkin autoista tuttuun tyyliin X-sarjan konseptit luottavat kosketuslautaan, johon piirretään eleitä tai kirjaimia. Mercedeksen mukaan moderneista piirteistä huolimatta myös avolavojen tutut piirteet, kuten keskitunnelista löytyvä käsijarru, on säilytetty.

Neliveto ja V6-diesel

Voimalinjan yksityiskohdista Mercedes paljasti konseptien yhteydessä vain, että malliston huipulta löytyy vääntävä V6-dieselmoottori, joka on yhdistetty jatkuvaan 4Matic-nelivetoon. Tyhmäksi nurmikkokuningattareksi X-sarja ei halua jäädä, joten autosta löytyy jakolaatikko alennusvaihteistolla. Sähköinen vetojärjestelmä siirtää moottorilta tulevan voiman automaattisesti sinne, missä pitoa on eniten. Maastoajossa taka-akselin ja keskitasauspyörästöt lukot voidaankin lukita, jotta vaikeiden esteiden selvittäminen onnistuu paremmin.

Mercedes-Benz X-sarja

X-sarjan pitäisi olla sangen kyvykäs muiltakin osin. Rungon tikapuurakenne mahdollistaa yli 1,1 tonnin kuorman ja 3,5 tonnin hinauskapasiteetin. Mercedes havainnollistaa kantokykyä esimerkillä, jossa lavalla on neljä kuutiota polttopuuta ja peräkärryssä vedetään purjevenettä. Ajettavuudeltaan uutuuden pitäisi olla täsmällinen ja samoin iskunvaimennuksen pitäisi olla hallinnassa, sillä valmistaja kertoo käyttäneensä aikaa taka-akselin monipistetuennan ja jousituksen kalibroimiseen.

Lisäksi luvassa on koko arsenaali nykyaikaisia turvatoimintoja erilaisista kuljettajan avustimista aina ajoneuvon tilan tarkasteluun älypuhelinsovelluksella.

Mercedes-Benz X-sarja

Tuotantoon 2017

Renault-Nissanin kanssa yhteistyössä rakennettava X-sarja saapuu Eurooppaan 2017 loppuvuodesta. Vaikka nyt esitellyt X-sarjat olivat pelkkiä konsepteja, tuskin lopullinen tuote poikkeaa nähdystä kovin merkittävästi – joskin villit perälaudat saattavat jäädä suunnittelijan työhuoneeseen.

X-sarjan eurooppalaiset yksilöt rakennetaan Nissanin tehtaalla Espanjan Barcelonassa. Mercedes kiitteleekin kumppanivalintaansa, sillä Nissanilla on yli 80 vuoden kokemus tämäntyyppisten ajoneuvojen valmistamisesta.

Lähde ja kuvat: Mercedes

Jaa artikkeli

Keskustelu