Vesa Eskola

Aito vai virtuaalimatka?

Kävin katsomassa elokuvan Walter Mitty ihmeellinen elämä. Siinä päähenkilö ei ole koskaan käynyt missään, mutta hänen käsiensä kautta on kulkeutunut vuosien varrella Life-lehden koko kuva-arkisto. Tämä yhdistettynä vilkkaaseen mielikuvitukseen on riittänyt Walterille… kunnes yhtenä päivänä hän lähtee elämänsä seikkailulle. Siinä samassa elokuva itsessään tarjoaa hienon matkaelämyksen katsojalle.

Tämä pisti minut miettimään matkustamisen tarpeellisuutta. Nykyäänhän voi lähteä jo seikkailemaan museoihin tai tuntemattomien kaupunkien kaduille Googlen katunäykymän avulla. Lukuisten matkasivustojen parissa voi käydä haistelemassa uusia ideoita ja tuulia liikahtamatta mihinkään kotisohvalta. Kotiin voi tilata suoraan aitoa nepalilaista ruokaa – tai aasialaisesta tarvikekaupasta voi hakea kuivattuja heinäsirkkoja eksoottiseksi välipalaksi.

Ja kun 3D-teknologia tästä vielä kehittyy, kohta voimme elää hyvinkin todentuntuisessa virtuaalimaailmassa. Gravity elokuvan 3D-version avulla pääsee jo avaruuteen reilulla 10 eurolla. Se on huomattavasti edullisempaa kuin maksaa 250 000 taalaa Virgin Galacticille.

Yksi asia vain yhä puuttuu, se aito kokemus. Walter Mittyn kanssa voi toki kuvitella, miltä tuntuu käydä gröönlantilaisessa karaokekapakassa, mutta kokemus jää vain kuvitteelliseksi visioksi jonkun toisen näkemyksestä.

Siksi matkalle kannattaa yhä lähteä. Omissa kokemuksissa on se hieno puoli, että ne ovat oikeasti omia.

5.2.2014 Vesa Eskola