Jussi Pohjonen
Jussi Pohjonen

Asiantuntija tyrmää asiantuntijan

Ei, otsikosta huolimatta kyse ei ole urheilusta. Puhutaan talvirenkaista.

Valtakunnan päälehdessä oli viime viikolla artikkeli jossa, hieman ehkä provokatiivisesti, heräteltiin helsinkiläisautoilijoita miettimään omia rengasvalintojaan. Kuten aina, asia poiki vilkasta jatkokeskustelua, niin nytkin.

Jatketaan sitä vielä hieman. Olisi erittäin houkuttelevaa kirjoittaa lapsesta ja pesuvedestä eli yhdestä lempiaiheestani, nykymedian tavasta jakaa toistensa uutisia. Siis siitä, kuinka ainakin otsikkotasolla alkuperäinen ajatus saadaan katoamaan, kuinka ylitse menevän turvallisuushakuisuuden kyseenalaistaminen muuttuu siksi, että ”tyrmään” nastarenkaiden käytön kokonaan ja kuinka lainaajan lainaajan lainaajan mielestä tämä onkin jo työnantajani virallinen kanta. Mutta ei mennä siihen, pysytään renkaissa.

Joku jossain oli tutkinut, että pääkaupunkiseudulla 95 prosenttia ajasta tienpinnat ovat paljaat. Onko todella näin, en tiedä, mutta omat havaintoni kyllä tukevat tätä. Joku toinen taas kertoi, että yksityishenkilön auto seisoo paikallaan 90 prosenttia kaikesta ajasta. Tämäkin on varmasti yleistys, mutta toisaalta voi hyvin pitää paikkansa.

Näitä lukuja yhdistelemällä todennäköisyys sille, että on liikkeellä sellaisella jääkelillä, että vain ja ainoastaan nastarenkailla pärjää, on aika pieni. Toki se mahdollisuus on olemassa. Ja aina voi tulla eteen se tilanne missä routaheitto heittää auton sivuluisuun lapinreissulla. Siksi nastarengas on varmasti oikea juuri sillä hetkellä. Ja mikä parasta, se on ihan täysin laillinen, mahdollinen ja kuluttajan itsensä valittavissa.

Kuitenkin, kaikille ”ikinä en ole kitkoilla ajanut, enkä aja, siksi tiedän tämän” -autoilijoille kysymys: Montako kertaa ihan oikeasti eteenne on tullut se tilanne, että varmuudella siitä selvittiin vain nastarenkaiden ansioista? Jos nastarenkaat valitaan siksi, että mahdollisesti joskus eteen voi tulla tilanne, että niitä tarvitaan, niin oletteko kaikessa muussakin liikennekäyttäytymisessä yhtä turvallisuushakuisia?

Ai niin, omassa autossani on nastat.

9.11.2016 Jussi Pohjonen