Jussi Pohjonen

Blogi: Ajakaa kännissä!

Tiedekeskus Heurekassa on meneillään mielenkiintoinen näyttely erilaisista riskeistä ja niiden todennäköisyyksistä. Ja kuinka ollakaan liikenne erottuu joukosta yhtenä pahimpana tavallista kansalaista uhkaavana riskinä.

Näyttelyn kokoajalle täytyy antaa täydet pisteet. Erilaiset liikenteen riskitekijät on havainnollistettu ja mikä tärkeintä: niitä pääse itse testaamaan ellei muuten usko.

Ajosimulaattorilla pääset testaamaan omaa reaktioaikaa, alustaksi voit valita normaalit suomalaiset ajokelit pitävästä jäähän ja nopeudeksi jonkun tavallisista taajamanopeuksista. Sen jälkeen idea on yksinkertainen: jarrutat ja koetat välttää ajamasta tielle ryntäävän jalankulkijan ylitse. Vaikka muutaman toiston jälkeen osaatkin odottaa jalankulkijaa ja ehkä ennakoida tämän liikkeet, pitävät jälleen vanhat kunnon fysiikan lait paikkansa: mitä kovempi nopeus, sen vähemmän on tehtävissä.

Ja jos pelkkä reaktioajan testaaminen ei tarjoa tarpeeksi haasteita voi kokeilla samaa suoritusta lasit päässä. Nimittäin kännilasit. Tarjolla on lasit jotka luovat käyttäjälleen puolentoista promillen humalaa vastaavan tilan. Ja kuten arvata saattaa, tuon suuruinen promillemäärä harvoin parantaa mitään tarkkuuta vaativaa suoritusta.

Kännilaseja voi kokeilla aluksi kävelyradalla. Tasapaino tuntuu heittävän, numerokoodin näpyttely osoittautuu hankalaksi, puhumattakaan että saisi avaimen osumaan lukkoon. Tavallinen oviaukko tuntuu kapealta ja maassa olevien tonttujen väistely mahdottomalta. Alkoholin ja liikenteen riskit tietää varmasti jokainen tienkäyttäjä, mutta nyt niitä on mahdollista testata käytännössä. Nimittäin jos kävelyn saa sujumaan voi siirtyä rattiin.

Simulaattoria ajaessa olo vaikuttaa epätodelliselta, maisema on vinossa ja havaintojen tekeminen hitaampaa. ”Selvinpäin” tehtyyn reaktioaikaan tulee hyvinkin puolet lisää. Ja ellei tästäkään saa tarpeeksi, voi simulaattorilla ajaa kierroksen Tampereella.

Kone antaa sitten suorituksesta palautteen, sekä taloudellisuudesta että turvallisuudesta. Ja toden totta, maailma on erilainen humalaisen silmin.

Siis: Ajakaa kännissä! Mutta vain simulaattorilla.

18.11.2015 Jussi Pohjonen