Vesa Eskola

Blogi: Anna aikaa itsellesi

Kävin taas työmatkalla Barcelonassa, ja tällä kertaa varasin reissun päätteeksi pari vapaapäivää itselleni. Tykkään Barcelonasta ympäri vuoden, mutta talvisin rakastan jollain perverssillä tapaa myös Costa Bravaa. Lähes autiot lomakylät ja tyhjät hiekkarannat pysäyttävät sisäisen kelloni. Aika seisahtuu, kun ei yhtäkkiä ole kiire mihinkään.

Kesällä minua ei saisi Costa Bravaan kirveelläkään, mutta talvi on eri asia. Matka valoon kaamoksen keskeltä piristää jo itsessään, ja noin 15-asteinen espanjalainen talvipäivä on suomalaiselle juuri sopiva breikki pakkasten keskeltä.

Costa Bravassa voi tuntea helmikuussa olevansa hiekkalaatikon kunkku, kun jalkojen juuressa on kilometreittäin hiekkarantoja, joilla on lisäksesi vain muutama lokki ja kulkukissoja. Lähikaupasta voi hakea reppuun vähän leipää, hyvää makkaraa, oliiveja, juustoa, vesipullon sekä pienen pullon punkkua.

Leipomosta vielä mukaan vähän makeaa, ja termariin kahvia. Näiden seuraksi reppuun pyyhe peffan alle, filtti tuulen eristäjäksi, tyyny ja hyvä kirja. Mitä muuta sitä ihminen tarvitsee…

Yöpaikkaa ei tarvitse varata etukäteen, sillä vaikka iso osa hotelleista on kiinni, majapaikkoja on tarjolla riittävästi. Vähän yli 20 eurolla irtoaa huone isosta neljän tähden – anteeksi neljän auringon – lomahotellista; aamiaisbuffan kanssa hinta nousee vähän yli 30 euroon. Vaatimattomista majapaikoista saa yösijan alle 20 eurolla. Talvella on ostajan markkinat.

Eikä tässä vielä kaikki… Talvisin Costa Bravalla voi harrastaa myös elämysmatkailua. Leirintäalueella voi hakeutua surffipummien seuraksi ja kuunnella keskusteluja ikuisesta täydellisen aallon metsästyksestä. Ikilautailijoita kyllä löytyy, vaikkei Espanjan itärannikko olekaan surffareiden paratiisi.

Toinen vaihtoehto on isot kylpylähotellit, jotka ovat täynnä eläkeläisiä. Hotelleissa on heille yleensä järjestettyä ohjelmaa, eli aktiviteetit eivät rajoitu pelkästään dominon peluuseen. Sitä voi nuorempi juro suomalaismieskin kokea kummia, kun hän uskaltautuu vilkkaiden katalonialaismummujen sekaan tanssikurssille!

Kaksi päivää Costa Bravalla keskellä talvea lataa akkuja kummasti. Rutiineista poikkeaminen piristää – ja tärkeintä tässä kaikessa on se, että parin päivän ajan kukaan muu ei täytä kalenteriasi.

6.3.2015 Vesa Eskola