Blogi: Autoiluni vähenee, kiinnostaako verottajaa?
Muutama vuosi sitten pingotin etätyön tekemisen määrän maksimiin, ja viimeisin suoritukseni on työmatka-autoilun vähentäminen 27 prosentilla. Toteutin samalla Helsingin kaupunkisuunnittelun toiveen, enkä rullaa enää omilla kumipyörilläni kaupungin rajan yli.
Kun länsimetro valmistui, aivan työmatkani varteen avautui pysäkki: julkisen liikenteen ykköstykki oli käytössäni. Uuden työmatkani matka-aika lyheni (autoni pysäköintipaikka Helsingissä oli etäällä töistä) ja ruuhkaherkkyys väheni, sillä kaksi kolmesta sumpusta osuu metromatkani varrelle.
Helsingin seudun liikenteen (HSL) kuukausikortti on nyt käytännössä pakkohankinta, eli matkakuluni nousevat hiukan. Viimeisen killingin kuluista saan viilattua, jos kuukausikortin sijaan ostankin liikkumispalvelu Whimin paketin, johon kuukausikortti sisältyy.
Olen toistaiseksi ostanut yksittäismatkoja, sillä Whimin 99 euron kuukausihinnan yhteydessä on maininta ”tarjous”. Jos hinta nousee, HSL:n kuukausikortti voi ollakin edullisempi ratkaisu.
Niin tai näin, olen jo ladannut Whimin sovelluksen ja hyvin lähellä porttiteoriasta tuttua imua. Hiukan lisää vaikutteita, ja alan toden teolla verrata omasta auton kulua liikkumispalvelun tuomiin vaihtoehtoihin. Ajomääräni on ollut jo vuosia laskeva…
Ketä kiinnostaa?
Itse asiassa yllättävän monia ja pääosaa heistä positiivisesti. Oman alani kannalta on loistojuttu, kun liikkumissuoritteeni kirjataan julkisen liikenteen eikä yksityisautoilun piikkiin. Turvallisuus kohenee. Mutta viime kädessä olen hiukan huolissani verottajasta.
Valtiovarainministeriö on tottunut jyräämään liikenne- ja viestintäministeriön, kun veroihin liittyvät valmistelut ovat alkaneet mennä vikasuuntaan. Mutta mitä tehdään, kun muutos tuleekin kansan suunnasta? Kitkerä lisämauste sopassa on, että autoilun mahdollinen väheneminen kohdistuu kaupunkeihin. Jos kassavajetta paikataan korotuksilla, se kohdistuu puolestaan vähävaraisemmille syrjäseuduille.
P.S. Joku saattaisi kysyä, miksi en luopuisi autosta kokonaan jo nyt? No, työmatka-aikaa tulisi reilu tunti päivässä lisää. Viimeisimmät joukkoliikennehankkeet kehäradasta länsimetroon ovat heikentäneet asuinalueemme julkista liikennettä.
12.12.2017 Tapio Koisaari