Jussi Pohjonen

Blogi: Eläinkoe – koira kuumassa autossa

Hieman taustaa: olin kevään ensihelteillä kaupan kassajonossa, kun sisälle ryntäsi tuohtunut nainen. Hän pyysi myyjää kuuluttamaan mustan maasturin kuljettajaa, koska autossa sisällä on koira läkähtymäisillään. Ennen kuin myyjä edes ehti reagoida pyyntöön, tokaisi takanani jonossa ollut mies ”mitä hermoilet, mä jätin ikkunan auki”.

Pois lähtiessäni totesin itsekin tilanteen, tumman maasturin etupenkillä läähätti pieni koira. Ja toden totta, myös ikkunat olivat muutaman sentin raolla.

Olen itsekin lukenut monta kertaa jostain tämän ohjeen, jossa ikkunat käsketään jättämään raolleen. Ja se on varmasti oikein, etenkin jos auto on jossain hieman varjoisammassa paikassa. Tässä tapauksessa auto vain oli keskellä asfalttikenttää ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Jäin pohtimaan mikä merkitys ikkunoiden avaamisella lopulta on.

Päätin tehdä pienen kokeen. Siihen tarvittiin lämpömittari, henkilöauto harmaalla sisustuksella ja pysäköintipaikka. Ulkoilman lämpötila + 23 astetta, ilma tuulinen mutta aurinkoinen.

Teen ensimmäisen kokeen niin, että avaan etusivuikkunat noiden viiden sentin raolle. Siis niin, että ilma vaihtuu autossa, mutta ainakaan isompi koira ei pääsisi pujahtamaan raosta karkuun. Lämpömittarin anturin laitan penkille, siis paikkaan missä lemmikit tapaavat oleskella.

Jäähdytän ilmastoinnin avulla sisälämpötilaksi +19,2 astetta. Kun sammutan auton ja siten myös ilmastoinnin alkaa sisälämpötila välittömästi nousta.

Kahden minuutin kuluttua sisällä on lämmintä jo 27,9 astetta. Kymmenen minuutin kuluttua mittari näyttää +41,2. Kahdenkymmenen minuutin, siis sellaisen sutjakan keskivertokauppareissun keston, jälkeen lämpöasteita on 48,1. Puolen tunnin kokeen jälkeen sisälämpötila on saavuttanut jo huonosti lämmitetyn saunan asteet, mittarissa +57,4. Ja tämä kaikki todellakin niin, että sivuikkunat ovat raollaan.

Jotta koe on uskottava, toistan sen niin, että sivuikkunat ovat kiinni. Yllätys yllätys, asialla ei olekaan oikeastaan mitään merkitystä. Parissa minuutissa lämpö nousee heti kymmenen astetta ja parissakymmenessä minuutissa, jolloin itse saan tarpeekseni tieteen tekemisestä, asteita on jälleen lähes 50. Ero siihen, kun ikkunat olivat auki, on vain joitakin asteen kymmenyksiä.

Toisin sanoen, lemmikin paikka ei koskaan ole aurinkoon jätetyssä autossa. Ikkunoiden avaaminen on täyttä itsepetosta, sisälämpötilaan sillä ei ole merkitystä.

(Tätä koetta tehtäessä ei ole vahingoitettu eläimiä. Koe on tehty valtion virkamiehellä)

17.7.2018 Jussi Pohjonen