Tapio Koisaari

Blogi: Huomion arvoisia sähköajoneuvoja

Jostain syystä meille Suomeen viimeisimpänä tulleet ajoneuvotyypit ovat saapuneet kuin varkain. Säädäntö on valmistunut, ja käytäntöä on harjoiteltu yrityksen ja erehdyksen menetelmällä. Tietoa on karttunut hiljalleen matkan varrella.

Esimerkiksi mopoautot näyttävät olevan vahinkoalttiita, mutta vakavien onnettomuuksien osalta tutkinta on vielä kesken. Traktorimönkijöiden osalta tilanne on vielä enemmän alkutekijöissä.

Seuraavaksi harjoitellaan elämää kevyiden, sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden kanssa. Vuodenvaihteen jälkeen sallitaan jalankulkua ja pyöräilyä korvaavat laitteet, joilla voi liikkua kevyen liikenteen väylällä.

Järeintä kalustoa edustavat aina kilowatin tehoon yltävät sähköpyörät ja kevyintä kalustoa lienevät yksipyöräiset henkilökuljettimet. Ensi vuonna polkupyörien ei tarvitse olla pelkästään sähköavusteisia, mutta sähköpolkupyörien nopeus on edelleen rajoitettu 25 km/h.

Vaikka aiheesta puhutaan vielä vähän, laitteiden suosio on taattu. Tekniseltä kannalta sähkömoottori sopii kevyisiin laitteisiin kuin nenä päähän ja hinnat tulevat laskemaan kysynnän myötä kohisten. Hankinnan mielekkyyttä vähentää lähinnä talvi, sillä vain harvalle näistä kulkuneuvoista on ympärivuotiseksi kulkuneuvoksi.

Juuri tällä hetkellä keskustelussa pyörivät niin uhat kuin mahdollisuudet. Lopulta laitteiden käyttäjät itse määrittävät, saako kevyt liikenne uusista kulkupeleistä todellisen piristysruiskeen vai loppuuko solidaarisuus kevyen liikenteen väylillä alkuunsa. Vapautta ja vastuuta on annettu paljon.

P.S. Lisätietoa aiheesta kiinnostuneille löytyy TÄÄLTÄ.

2.10.2015 Tapio Koisaari