Heikki Peutere

Blogi: Kameravalvonta korvaa poliisin vain osittain

Kameravalvonnan lisääminen niin valtateillä kuin kaupungeissakin parantaa turvallisuutta ja liikennekuria. Välähtävä kamera muistuttaa kuljettajaa varomattomasta kaasujalasta, ja palkinto tulee jonkun päivän kuluttua poliisilta. Muutaman kilometrin ylinopeudesta tai punaista päin ajamisesta määrättävä maksu ei ole suuren suuri, mutta sillekin rahalle olisi todennäköisesti ollut parempaakin käyttöä.

Ajonopeuksien pudottaminen kaupungeissa 30 km/h ja kameravalvonta kontrolloivat tehokkaasti ajonopeuksia, mutta eivät kuljettajan henkistä tai fyysistä tilaa. Ratin takana hääräävä humalainen tai aineissa tai niiden jäämissä ajeleva kuski on ainakin yhtä vaarallinen kuin lievää ylinopeutta ajava selvä kuljettaja.

Automaattinen valvonta vaatii tuekseen myös poliisin näkyvyyden lisäämisen niin maanteillä kuin kaupungeissa. Mihin ovat kadonneet kaduilla partioivat poliisit, jotka jo olemassaolollaan rauhoittavat ilmapiiriä ja lisäävät ihmisten turvallisuuden tunnetta. Rahanpuutteen vuoksi poliisien määrää on vähennetty ja valvontaa on yritetty tehostaa autopartioiden avulla.

Ihmiset luottavat poliisiin, joten on jopa edesvastuutonta, että heitä näkyy vain satunnaisesti katukuvassa ja vielä vähemmän valtateiden varsilla. Kyllä virkavalta on palkkansa ansainnut, ja järkevämpiä julkisen rahan säästökohteita löytyy paljon muualtakin.

19.12.2018 Heikki Peutere