Tapio Koisaari

Blogi: Kouluihin kannattaa satsata

Olen jo aikaisemminkin maininnut, että onnettomuustutkinta avaa oven suomalaiseen yhteiskuntaan ihan siinä missä taksikuskinkin työ. Monessa asiassa ei ole kyse erityisesti liikenteen ongelmista, vaan kyse on laajemmasta kokonaisuudesta.

Surkuttelemalla ei kuitenkaan mennä eteenpäin ja siksi haluaisinkin tällä kertaa osoittaa tukeni taholle, joka tekee hyvää työtä ja tulosta ilman suurempaa kiitosta.

Tarkoitan tietysti koulutusputkemme alkupäätä, päivähoitoa ja peruskoulua.

Olen mykistynyt, miten hyvin päiväkotimme ammattilaiset pärjäävät ajoittain tulta ja tuppuraa olevan tyttäreni kanssa. Yhtä iloisena olen seurannut vanhemman tyttäreni koulutaivalta. Alakoulussa on otettu käyttöön sellaisia sosiaalisia taitoja kehittäviä käytäntöjä, joista ei omana kouluaikanani ollut tietoakaan.

Mutta paratiisissa on myös varjonsa. Koska ryhmäkoot ovat melko isoja ja erityistä ohjausta tarvitsevat lapset on hajasijoitettu koululuokkiin, opettajat joutuvat olemaan melkoisia monitaitureita. Pelkkä työrauhan säilyttäminen vaatii kovaa työtä.

Omassa työssäni puolestaan näen, mitä nuorille tapahtuu, kun elämä alkaa mennä vinoon ja koulun lisäksi pudotaan muistakin verkostoista. Aivan viime aikoina päälle kaksikymppisten onnettomuudet ovat olleet työpöydällä, sillä monessa tapauksessa näkyvät ongelmat, joiden alkulähteet ovat huomattavan kaukana menneisyydessä.

Tämän ikäluokan yleistilanteeseen voi tutustua laajemmin lukemalla yhteenvedon ansiokkaasta suomalaistutkimuksesta, jossa on seurattu vuonna 1987 Suomessa syntyneitä aikuisikään asti. Terveys- ja rikollisuusluvut saattavat yllättää.

Laiskimmille tarjoan suoran sitaatin tutkimuksessa mainituista mahdollisuuksista: ”Ongelmiin puuttumisen sijaan tulisikin ensisijaisesti panostaa hyvinvoinnin ja pärjäävyyden vahvistamiseen, jossa päivähoidon ja koulun rooli toimijoina korostuvat.”

Viimeaikaiset korkeakoulujen leikkaukset ovat olleet otsikoissa, mutta itse satsaisin aikaisemman vaiheen koulutukseen. Kylmän valuutan käyttäminen lasten kehityksen alkuvaiheen turvaamiseksi kannattaa. Ongelmien oikominen jälkikäteen on todella kallista ja vaikeaa.

20.2.2016 Tapio Koisaari