Heikki Peutere
Heikki Peutere

Blogi: Kysy ehdokkaalta kuka laittaa tiet kuntoon

Lauha talvi, kosteus ja vesisateet ovat pitäneet tienpinnat sulina suuressa osassa Suomea. Alkava kevät muistuttaa autoilijoita kouriintuntuvasti siitä, miten teiden kunnossapito on vuodesta toiseen laiminlyöty.

Teräväreunaiset kuopat ja pinnoitteen murtuminen kokeilevat kuskien pinnaa. Ely-keskuksiin tulevat korvaushakemukset autojen vaurioista ovat lisääntyneet huomattavasti.

Erityisesti ihmetyttää se, että kaistojen keskiviivat ovat lähes kauttaaltaan repeilleet. Näin vesi pääsee rakenteisiin, joissa se tekee tuhojaan. Keskiviivan repeämisen, pinnoitteen rikkoutumisen ja kuopat aiheuttaa suurelta osin liian ohut päällyste, joka ehkä joillakin osuuksilla on vielä tehty huolimattomasti.

Suomessa on vuosia päällystetty teitä 40 millin kerroksella, kun se asiantuntijoiden mukaan pitäisi minimissään olla ainakin 80 milliä. Miksi? Sen vuoksi, että ohut päällyste rispaantuu vilkkaan ja raskaan liikenteen alla.

Kaksi miljonaa autoilijaa

Teillämme liikkuu varovaisesti laskien ainakin kaksi miljoonaa autoilijaa. Harvaanasutussa maassa auto on nyt ja tulevaisuudessa tärkeä liikkumisen väline. Myös talouselämän toimivuus edellyttää hyvin toimivaa logistiikkaa. Valtaosa henkilö- ja tavaravirroista tulee aina kulkemaan kumipyörillä.

Suomalaiset ovat kärsivällisiä ja innostuvat harvoin näyttäviin mielenilmauksiin. Eduskuntavaaleissa siihen tarjoutuisi hyvä tilaisuus. Kansanedustajat ovat monta vaalikautta valittaneet, että tiet ovat jääneet heitteille rahapulan vuoksi.

Ihmisten tulisi kysellä etukäteen ehdokkailta, aikovatko he todella tehdä jotain tiestön kunnon parantamiseksi. Jos ehdokas pääsee kansanedustajaksi, kannattaa seurata pitävätkö lupaukset ja teot paikkansa. Jos ei, seuraavissa vaaleissa voi vaihtaa ehdokasta.

Kaikki me tiedämme, että Suomi elää vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, mutta niukkuuttakin voi jakaa uudella tavalla. Kansanedustajilla on lopullinen päätösvalta, ja he ovat viime kädessä vastuussa teiden kunnosta. Kysymys on vain siitä, että onko heillä kykyä ja halua paneutua teiden kuntoon laittoon.

9.3.2015 Heikki Peutere