Eila Parviainen

Blogi: Lääkäri hoi, tarvitsemme sinua!

Alkoholiriippuvuus, toistuvat rattijuoppoudet, vaikea ja toistuva masennus, lähes 10 itsemurhayritystä, alkoholikramppeja. Kaikesta tästä huolimatta lääkärit kirjoittivat aina uudelleen todistuksen ajokorttia varten.

Lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus hoidettavansa ajokykyyn vaikuttavista sairauksista. Yhtään ilmoitusta tämän potilaan ajokykyyn vaikuttavista sairauksista ei silti tehty. Päinvastoin. Kirjoitettiin lääkärintodistus ajokorttia varten. Kysymys ei ole vain yhdestä laiskasta ja piittaamattomasta lääkäristä. Hoitohistoriaa oli noin kymmenestä eri hoitolaitoksesta.

Missä on lääkärin ammattiylpeys?

Missä on lääkärin vastuu potilaansa turvallisuudesta?

Missä on lääkärin vastuu meidän muiden tielläliikkujien turvallisuudesta?

Tutkijalautakunnat, jotka tutkivat Suomessa kaikki kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet, peräänkuuluttavat toistuvasti tutkintaselostuksissaan lääkäreiden ja ajokorttiviranomaisen parempaa yhteistyötä ajokykyyn liittyvissä asioissa. Kysymys ei siis ole yksittäistapauksesta. Tapaus paljastaa, kuinka kaukana ollaan vielä yhteistyöstä, jos lääkäri edelleen voi Suomessa osoittaa näin törkeää piittaamattomuutta.

Lääkärikunnan oman edun ja etiikan pitäisi vaatia sellaista itsesäätelyä, että tällaiset laiminlyönnit eivät ole mahdollisia.

Esimerkkitapauksessa tarina päättyi rekan keulaan. Tuloksena yksi liikennekuolema, paljon henkistä kärsimystä ja aineellisia vahinkoja.

23.7.2015 Eila Parviainen