Jussi Pohjonen

Blogi: Loistava keksintö

Aika harvoin näin aikuisena tapahtuu sitä, että jostain asiasta innostuu vilpittömästi ja täysillä. Mutta nyt täytyy myöntää, että olen innoissani. Tai oikeastaan olen ihan tohkeissani. Pääsin nimittäin viime viikolla Tukholman satamassa tutustumaan käytössä oleviin alkopuomeihin eli automaattiseen rattijuopumusvalvontaan.

Automaattinen rattijuopumusvalvonta kuulostaa vähintäänkin kyseenalaiselta keksinnöltä. Ja myönnetään, itsekin etukäteen mietin, että mikähän se mahtaa tuokin härveli olla. Mutta kun pääsi näkemään tuon yksinkertaisuudessaan sangen nerokkaan laitteen käytännössä, niin kaltaiseni kaikkeen automaattivalvontaan kriittisesti suhtautuva henkilökin oli aivan myyty.

Toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Jokainen laivalta tullut kuljettaja pysähtyy sulkupuomin kohdalla ja puhaltaa lyhyen, noin kahden sekunnin, puhalluksen puomilla olevaan laitteeseen. Jos tulos on negatiivinen, puomi aukeaa ja matka jatkuu. Jos taas laite havaitsee merkkejä alkoholista, niin puomi pysyy kiinni ja paikalla tilannetta seuraava poliisi tulee suorittamaan tarkemman mittauksen. Viereisessä rakennuksessa sijaitsevalla tarkkuusalkometrillä saadaan humalatilan tulokset muutamassa minuutissa jolloin koko prosessi on todella nopea. Varsinainen puomilla oleva laite ei siis mittaa alkoholipitoisuuksia vaan kertoo vain joko positiivisen tai negatiivisen tuloksen. Näin ne suuret massat, joilla asiat ovat kunnossa pääsevät jatkamaan matkaa parinkymmenen sekunnin pysähdyksen jälkeen.

Toimintaa seuratessamme yksi poliisipartio kontrolloi laitteen avulla kaikki Tallinnan-laivasta maahan saapuneet. Aikaa tuohon meni arviolta kaksikymmentä minuuttia. Sama partio oli kontrolloinut jo saman aamun aikana kolme muuta laivaa, joten yhden partion toiminta oli todella tehokasta verrattuna siihen, että satama-alueella olisi ollut pitkä rivi poliisimiehiä suorittamassa massapuhalluksia.

Viime syksynä tapahtuneen käyttöönoton jälkeen laitteella on kontrolloitu kymmeniä tuhansia maahan saapuneita. Rattijuoppoja on jäänyt kiinni 160. Mutta mikä parasta, laite toimii myös tehokkaasti ennalta estäjänä. Samaa väliä liikkuvat tietävät jo satamassa odottavasta kontrollista eivätkä ota riskiä jäädä kiinni. Samoin laivojen autokansilla on etukäteistieto odottavasta kontrollista.

Laitteella on kiistattomat liikenneturvallisuushyödyt ja mikä parasta koko järjestelmässä on sen hinta. Neljälle henkilöautolle ja kahdelle raskaalle yhdistelmälle tarkoitetun porttien rakennelma on maksanut noin puolitoista miljoonaa kruunua eli jotakuinkin sataviisikymmentätuhatta euroa. Ja kun ajatellaan sen käytettävyyttä, niin kovin kummoisia laskelmia ei tarvitse tehdä tajutakseen kuinka nopeasti tuo summa säästetään vaikkapa poliisien palkkakuluissa. Aamupäivän aikana yhden partion voimin siis kontrolloitiin neljä maahan tulevaa laivaa. Puhumattakaan, että jos laitteen avulla estetään yksikin rattijuopon aiheuttama onnettomuus.

Vastaava laite on saatava meille Suomeenkin. Ja mitä nopeammin sen parempi.

18.5.2015 Jussi Pohjonen