Tapio Koisaari

Blogi: Mihin kunnan liikenneturvallisuudessa kannattaa panostaa?

Toimitan työkseni tietoa jo tapahtuneista onnettomuuksista. Työ sisältää melko vähän spekulaatiota, sillä pääosa tiedosta on numeroita yksiselitteisistä asioista.

Erityisen mukava työtehtävä sattui kohdalle pari kuukautta sitten. Saimme työkaverini kanssa eteemme yksinkertaisen kysymyksen: mitkä ovat tämän kunnan liikenneturvallisuusongelmat? Kunta on yksi pääkaupunkiseudun kehyskunnista, mutta itse kunnan nimi ei ole oleellinen.

Työ oli mielenkiintoinen, koska yleensä toimitamme tietoa hyvin yksityiskohtaiseen kysymykseen: Monessako prosentissa onnettomuusautoista oli nastarenkaat? Paljonko moottoripyörissä on teknisiä vikoja?

Haravoimme tietoja hyvin monista lähteistä, ja kunnasta saatava kuva tarkentui kaiken aikaa.

Heti alkuun kävi ilmi, että kunnan alueella kulkee kaksi Uudenmaan vaarallisimmista teistä. Isompi niistä jättää tiellä ajettavan kilometrisuoritteen takia melkoisesti romua tienpieleen.

Mutta kun vahinkoja alettiin katsoa tarkemmin, kunnan alueella sattui enää noin 35 vakavampaa liikennevakuutuksesta korvattua moottoriajoneuvo-onnettomuutta vuodessa. Edellä mainituissa onnettomuuksissa vammautuneista 40 % oli henkilöautossa ja peräti 20 % kulki moottoripyörällä.

Vaikka tehtävänanto oli avoin, saimme kuitenkin sen verran saatesanoja, että kuntaa kiinnostaisi erityisesti omille asukkaille omassa kunnassa tapahtuneet vahingot. No, katsoimme edellä mainittuja vakavammin loukkaantuneita hiukan pidemmältä aikaväliltä ja vain oman kunnan alueelta.

Tällä rajauksella esiin nousivat mopot. Melkein 30 % aineistosta oli mopoilijoita ja hiukan vähemmän autoilijoita. Moottoripyöräilijöiden osuus oli edelleen miltei sama 20 %. Moottoroidulla kaksipyöräisellä itsensä teloneita oli miltei kaksinkertainen määrä henkilöautoilijoihin!

Haimme vertailuksi hiukan tietoa työmatkatapaturmista. Kunnan asukkaille sattui yli kahden viikon sairauspoissaoloon johtaneita liukastumisia saman verran kuin vakavampia liikennevahinkoja yhteensä, ja yhtä vakavia havereita työmatkapyöräilyssä sattui puolet samasta määrästä.

Työmatkatapaturmien kuvaukset kertoivat lahjomattomasti, miten tarkkana heti ovesta ulos astuttaessa tai liukkaissa portaissa täytyy olla. Kunnan ja muiden kunnossapitovastuullisten kannalta viesti oli yhtä selvä: huonosti ylläpidetyt pihat, pysäköintialueet ja kävelytiet myötävaikuttavat varmasti useampaan vakavaan vammautumiseen kuin moottoriliikenne yhteensä.

Kaksipyöräisten kuljettajien kannalta onnettomuuden perusasetelma on samantyylinen kuin liukastumissa. Olipa kyseessä sitten pyörä, mopo tai moottoripyörä, kirkkaasti suurin osa sattumuksista on yksittäisvahinkoja ilman vastapuolta.

Suojaamattomien tienkäyttäjien rooli on korostunut jo aikaisemmin esimerkiksi kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien kehityksessä. Tässä sormiharjoituksessa tulos osoitti vielä suoremmin samaan suuntaan. Niin liikkujien kuin esimerkiksi kunnan kannattaisi panostaa jalan ja kaksipyöräisillä liikkumisen turvallisuuteen.

13.5.2015 Tapio Koisaari