Vesa Eskola

Blogi: Nauti hetkestä ja paikasta, jätä kännykkä taskuun

Kävin hiljattain työmatkalla Roomassa, ja ikuisen kaupungin ilmapiirissä on aina vain jotain kerrassaan kiehtovaa. Historia on läsnä jokaisessa kadunkulmassa, ja etenkin upeat rakennukset pistävät pakostakin miettimään, mitä kaikkea ne ovat nähneet. Voisin istua aloillani vaikka kuinka pitkään ja imeä itseeni energiaa kaikesta ympärilläni tapahtuvasta. Samalla viihdytän itseäni usein kuvittelemalla, mitä kaikkea juuri tässä samassa paikassa on tapahtunut parin tuhannen vuoden aikana… ajan haamut vaeltavat ympärillämme.

Olen kuitenkin huomannut viime aikoina, miten yhä useammalla on jatkuvasti kännykkä kädessä, jolla paitsi viestitellään, myös otetaan joko normikuvia tai lähes yhtä usein selfieitä. Sen on pakko viedä huomattava määrä huomiota ja keskittymistä. Siksi selfie-tikun kanssa hääräävältä on pakko jäädä paljon näkemättä sekä kokematta. Tämän havaitsee yhä useammin julksilla paikoilla; vanhempien nenä on kiinni kännykässä, ja jälkikasvu mennä vilpottaa omillaan.

Siksi suosittelen etenkin nuoremmalle ja kännyköiden kera kasvaneelle sukupolvelle malttia edes hetkeksi. Valitkaa kauniissa paikassa sopiva ulkoilmakahvila tai vain penkki, istukaa alas, pistäkää kännykkä äänettömälle – ja nauttikaa. Sitä näkee yllättävän paljon, kun maailmaa katsoo suoraan omin silmin eikä pelkästään kännykän kautta.

Ja kun kännykkä on piilossa, sitä voi vaikka varovasti kokeilla ottaa kosketusta toiseen ihmiseen ihan suoraan ilman teknisiä apulaitteita. Keskustelusta paikallisten kanssa voi aueta vaikka minkälaisia tarinoita. Niitä voi sitten myöhemmin – sopivan paikan tullen – päivittää sinne someen… Rooma on kuitenkin ikuinen kaupunki. Ei se katoa minnekään, jos some-päivitystä ei tee juuri tällä sekunnilla. Ja please, kaikki tietävät, että tiramisu on hyvää, ja aika moni myös tietää, miltä se näyttää. Ei sitä jälkiruokakuvaa tarvitse aina kavereiden kanssa jakaa – makua kun ei saa kuitenkaan välitettyä verkon kautta eteenpäin.

12.7.2017 Vesa Eskola