Jussi Pohjonen

Blogi: Näytön paikka Kalle Rovanperä!

Suomalaisessa moottoriurheilussa eletään mielenkiintoisia hetkiä. Ralliteille on ilmestynyt poikkeuksellisen lahjakas kuljettaja joka tekee erikoiskokeilla pohja-aikoja toistensa perään voittaen ylivoimaisesti kilpailut joihin osallistuu.

Tämä lahjakkuus on nimeltään Kalle Rovanperä. Suorituksen arvoa nostaa vielä se että kaveri on vasta 16-vuotias, joka ei edes omista auton ajokorttia.

Kortittomuus antaa tasoitusta muille kilpailijoille, kun nuotitettaessa erikoiskokeita muut kuljettajat saavat jo ensituntuman teihin. Kalle joutuu istumaan nämä osuudet apumiehen paikalla ja pääsee ajamaan vasta kun kilpailu alkaa ja tiet suljetaan muulta liikenteeltä.

Kortin puuttumisesta ja sen mukanaan tuomista hankaluuksista uutisoitiin alkuvuodesta. Keskustelupalstat täyttyivät byroslavia-sääntösuomi-holhousyhteiskunta -vuodatuksesta. Näissä pidettiin suorastaan häpeällisenä, ettei poikkeuksellista lahjakkuutta arvostettu ja tehty hänen kohdalla poikkeusta ajokortti-iän alentamiseksi.

No. Viranomainen hakemuksen pohjalta katsoi, että poikkeuslupa ajokortin suorittamiseen voidaan myöntää. Tämän olisi luullut tyydyttäneen keskustelupalstojen asiantuntijoita. Mutta ei, ei ollut hyvä tämäkään ratkaisu. Suorastaan vastuutonta, yhden ihmisen suosimista, isi-papan miljoonien avulla hoidettu homma, ties kenen taskuun oli lahjukset vilahtaneet.

Onneksi viisaus ei löydy keskustelupalstoilta. Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, oliko poikkeuslupa tarpeellinen ja oikea ratkaisu, vastauksen siihen näyttää aika. Ratkaisun avaimet ovat nyt Kallella.

Nyt ei tarvitse laittaa kaikkea peliin, ei haastaa muita liikkujia tai ottaa riskejä. Ne näytöt on jo annettu rallipoluilla. Nyt on loistava mahdollisuus osoittaa kuinka vauhti ja vaaratilanteet kuuluvat muulta liikenteeltä suljetuille osuuksille ja kuinka taas normaalissa liikenteessä liikutaan vastuullisesti ja muut liikkujat huomioiden. Nyt on Kallella todellinen näytön paikka, paikka näyttää olevansa luottamuksen arvoinen.

16.6.2017 Jussi Pohjonen