Jussi Pohjonen

Blogi: Olen oikeassa. Aina.

Jos saisin poistaa Suomen liikenteestä yhden asian, niin se olisi ehdottomasti aina oikeassa olevat kuljettajat.

Siis nämä periaatteen miehet ja naiset, jotka painavat siinä vaiheessa kaasua kun huomaavat, että heidän eteensä aiotaan vaihtaa kaistaa. Siis he, jotka välittömästi valon vaihduttua kiihdyttävät kohti risteystä, vaikka suojatiellä vielä köpöttelee heikkojalkainen mummo. Juuri he, jotka lähtevät ohittamaan yhtenäistä jonoa.

Murhe saattaa tuntua pieneltä etenkin kun tiedetään kuinka vakavien onnettomuuksien taustalla on rattijuopumusta, ajoterveysasioita ja sopimattomia nopeuksia. Väitän kuitenkin, että monta kertaa normaali arkiliikenne sujuisi paljon paremmin jos luovuttaisiin järkähtämättömästä itsepäisyydestä eikä pidettäisi kiinni viimeiseen saakka omista oikeuksista.

Ja nyt ei pidä käsittää kirjoitustani väärin.

En kaipaa tänne yhtään Etelä-Euroopan maista tuttua hulabaloota jolloin auton torvet soivat ja ajojärjestys perustuu puhtaasti yllätykseen. Ei, arvostan liikennesääntöjen noudattamista yli kaiken. Turvallisen liikenteen pohjana on se, että kaikki voivat luottaa siihen, että sääntöjä noudatetaan. Liikennekulttuuri syntyy siitä, että oikeassa paikassa ollaan valmiita tinkimään omista oikeuksista yhteisen hyvän vuoksi.

Seuraavan kerran kun näet, että joku on liittymässä moottoritielle eteesi niin kaasun painamisen sijasta kevennä piikuisen kaasujalkaa. Aika pienellä liikkeellä pystyt helpottamaan toisen liittymistä ilman, että oma matkantekosi siitä mainittavimmin kärsii. Näin toimessa voi samalla lopettaa keskustelun saako moottoritiellä vaihtaa kaistaa, jos näkee jonkun tulevan liittymästä.

Tai jos näet vastaantulevan jonon keulalla ensimmäisen olevan kääntymässä vasemmalle. Mitä jos hieman keventäisit jälleen kaasujalkaa ja päästäisit auton kääntymään. Takana jonottajat takuulla kiittävät.

Tai tietyömaa-alueella. Sen sijaan, että ajat viimeiseen saakka suurinta sallittua nopeutta tai vähän sen yli, mitä jos hieman hiljentäisit ennen kohdetta. Näin pääsisit ajamaan tasaisella nopeudella läpi koko työmaa-alueen sen sijaan, että teet voimakkaan jarrutuksen ennen shikaania tai muuta hidastetta. Tämä kun aiheuttaa vain haitariliikettä takana tulevassa jonossa ja lopulta hidastaa koko liikennevirran nopeutta.

Pieni huomavaisuus liikenteessä sataa omaan laariin. Seuraavan kerran edunsaajana voit olla sinä itse.

8.6.2016 Jussi Pohjonen