Tapio Koisaari

Blogi: Onko meillä varaa älyyn?

Olen tainnut pari kertaa aikaisemminkin sanoa, että viimeisten parin vuoden aikana on ollut kitkerää myöntää ruotsalaisten viisaus monessa asiassa. Jep, Ikeassakin tulee huomattua miltei joka kerta jotain fiksua, mitä ei itse ole tullut edes ajatelleeksi.

Pidän yksinkertaisista asioista, älyliikenteessäkin. Esimerkiksi tieympäristöön tehtävät parannukset palvelevat yleensä koko ajoneuvokantaa, mikä on meidän pyörillä rullaavan automuseomme kannalta hyvä asia.

Viime viikkoina olen perehtynyt hiukan lisää vaihtuvien nopeusrajoitusten maailmaan. Kiitos asiansa osaavien ihmisten ja tietokantojen penkomisen, tämäkin opinkappale on ollut antoisa. Vaihtuvissa rajoituksissa on potentiaalia, ja rajoituksille olisi ilmeiset sijoituspaikat.

Tämän pidemmälle ei kuitenkaan kannata makustella, sillä Suomella ei ole tällä hetkellä varaa vaihtuviin rajoituksiin. Noin 10 000 euroa per rajoitustolppa on liikaa. Lisää tarvittaisiin näyttötauluihin ja henkilöstöön.

Ja ainakin rajoitustolppien osalta investointi happanee noin kymmenessä vuodessa, minkä jälkeen edessä on laitteiston uusiminen. Tämän vuoksi jo käyttöönotettuja vaihtuvien rajoitusten osuuksia saatetaan joutua purkamaan.

Rahan puute ei näy pelkästään korjausvelassa. Hölmöläisten hommat esimerkiksi pääkaupunkiseudun sisääntuloväylillä jatkuvat, sillä meillä ei ole varaa hoitaa ongelmia ennalta ehkäisevästi. Onneksi kolmostielle on tulossa pätkä vaihtuvia rajoituksia. Toivottavasti sieltä saadaan rohkaisevia kokemuksia.

P.S. Älkää heittäkö ensimmäisellä kivellä tienpitäjiä. Ammattilaiset kyllä tietävät, missä mennään. Paljon suunnitelmia esimerkiksi vaihtuvien rajoitusten käyttöönottamiseksi on tehty.

Puuttuu vain se raha…

20.3.2015 Tapio Koisaari