Heikki Peutere

Blogi: Ovatko asvalttimiehet kaahareiden armoilla?

Miehet värikkäissä haalareissaan aloittelevat jokakeväistä urakkaansa teiden päällystämistä. Työ on vaarallista, sillä muun muassa asvaltin levittäjät joutuvat työssään usein liikkumaan ohikulkevalla kaistalla jopa selkä liikennevirtaan päin. Vaikka kuolemankolareilta on vältytty, vaarallisia tilanteita syntyy päivittäin. Suurin syy on autoilijoiden välinpitämättömyys nopeusrajoituksista.

Yli 10 prosenttia autoilijoista ajaa tietyömaiden 30 km/h rajoituksilla reipasta yli rikesakkorajojen menevää ylinopeutta. Ennätys lienee Varsinais-Suomessa mitattu 93 km/h. Raskaalla kaasujalalla ajavat niin henkilöauton kuin rekkojen kuljettajat. Kaahailu vaarantaa paitsi autoilijan oman, myös työtään tekevän tienpäällystäjän turvallisuuden.

Raskaan liikenteen kuljettajat voisivat näyttää esimerkkiä muille tienkäyttäjille. Jos he ajaisivat rajoitusten mukaan, kaikkien muiden tiellä liikkujien olisi vapaaehtoinen pakko hellittää jalkaa kaasulta. Näin päästäisiin vähitellen eroon piittaamattomuudesta ja opimme arvostamaan raskasta ja vaarallista työtä tekeviä asvalttimiehiä. On syytä muistaa, että he tekevät meille uusia, laadukkaampia ja turvallisempia teitä.

Avuksi valvontaan on haikailtu myös poliisia, mutta heillä ei vähäisten resurssien vuoksi ole muuta mahdollisuutta kuin pistokokeenomaisesti poiketa vilkaisemassa tietyökohteita.

Teksti: Heikki Peutere

4.5.2018 Heikki Peutere