Jussi Pohjonen
Jussi Pohjonen

Blogi: Runo ja suvi

Tulevasta Eino Leinon päivästä tuli mieleen muisto runoudesta ja liikenneturvallisuudesta. Hauska tarina, joka tuskin koskaan päätyy mihinkään virallisiin historiankirjoihin, vaikka totta onkin.

Nimittäin, liikenneministeri Merja Kyllönen oli tulossa vierailulle Liikkuvaan poliisin ja LP:n päällikkö oli jostain kuullut, että ministeri harrasti runoutta. Hän antoi minulle luottamustehtävän etsiä jostain joku liikenneaiheinen runo, jonka hän sitten esittäisi tervetulotoivotuksena ministerille.

Ryhdyin toimeen, joka osoittautuikin tavallista haastavammaksi. Kävin läpi omien suosikkieni, Leinon ja Viidan, tuotantoa, jopa Uuno Kailastakin, mutta mitään lähellekään liikennettä liippaavaa runoa ei löytynyt. Erityisesti Viita olisi ollut otollinen, hänhän sai surmansa liikenneonnettomuudessa.

Pitkän etsimisen jälkeen käteeni osui Arja Tiaisen runoteos ”Tää tojota ei lähe liikkeelle” jossa runoilija muistelee autokouluaikojaan.   Tervetulotoivotukseksi valittiin runo ”Kuinka auto lähtee liikkeelle”:

Avataan auton ovi. Säädetään istuin, peilit

niin että niistä näkee sen mitä pitää nähdä.

Sitten tietysti: turvavyö. Nyt ihmetellään.

Ai näin, seisontajarru päällä ja vaihde vapaalla. Vaihde?

Kytkin pohjaan. Siis mikä? Tarvittaessa kaasua. Koska?

Virta-avain oikealle. Kuulet moottorin käynnistyvän.

Käsi irti avaimesta, kaasupoljin orjuudesta.

Valot, pyyhkimet, lämmitys. Kurkotellaan ja katsotaan,

kuka on edessä, takana, sivulla. Vaihde ykköselle.

Hiljaa hissutellen tästä kirkon vierestä.

Vilkku sinne minne aiot kääntyä, vaihde kakkoselle,

ja kaasua. Havaitse ja näe. Luoja varjelkoon sinua.

– Arja Tiainen, Tää tojota ei lähe liikkeelle (WSOY 2006) –

Miten runonlausunta sitten sujui? No. Tarkoitus oli varmasti parempi kuin lopputulos. En tiedä selvisikö ministerille koskaan mikä tämän, sangen erikoisen, tervetulotoivotuksen tarkoitus oli. Ainakin ilmeestä päätellen ministeri varmasti kuvitteli tulleensa väärään paikkaan tai joutuneensa jonkun piilokamerapilan uhriksi.

3.7.2017 Jussi Pohjonen