Blogi: Sääntelemätöntä älyä
Varmasti jokainen hakkaa päätään seinään omassa työssään. Itselläni alkaa kaiken älyn keskellä oma äly loppua. Toisinaan haemme yhä monimutkaisempia ratkaisuja taisteluihin, joita ei tarvitsisi käydä lainkaan.
Liikkumisen ja liikenneturvallisuuden kannalta olen ihmetellyt, miten huonosti etätyötä edistetään kansallisella tasolla. Koetamme liikkua yhä älykkäämmin, mutta paikallaan pysymistä ei kannata juuri kukaan. No, eihän se kieltämättä kovin seksikkäältä kuulosta.
Pikainen haku Googlella sanoilla: ”kansallinen etätyöstrategia” tuottaa konkreettisimpana osumana Kansallisen etätyöpäivän, jota vietettiin viimeksi 8.10.2015. Lisäksi hakuun osuu pari virallisempaa pumaskaa, joissa etätyö mainitaan muutaman kerran sivulauseessa.
Kansallinen etätyöpäivä -sivustolla on kohtalaisesti tietoa aiheesta, mutta valtiovalta voisi ottaa etätyön jämäkämmin huomioon strategiatasolla. Miten etätyötä ja sitä järjestäviä yrityksiä voisi tukea?
Tiedän, että esimerkiksi linja-auton kuljettajaa etätyö ei paljon aiheena lämmitä. Mutta pääosa meistä paperinhiplaajista voisi tehdä työnsä missä tahansa.
Ynnäilin omalta osaltani, että vuonna 2015 säästin 132 tuntia etätöiden ansiosta. Saman ajan olin poissa liikenteestä saastuttamasta, tukkimasta teitä sekä vaarantamasta itseäni ja muita.
Etäily ei ymmärrettävästi vaikuta huviliikenteeseen, jossa sattuu pääosa vakavimmista onnettomuuksista, mutta huonon kelin kolarisumat sattuvat juuri työmatkaliikenteessä. Parkkipaikkapusujen ohella liukkaalla tunarointi on yksi tavallisen autonkäyttäjän yleisimmistä virheistä.
Ja aivan samalla tavalla kuin ajamisen automatisointia markkinoidaan oman ajan lisääntymisellä, myös etätyöllä parannetaan elämän laatua – tiettyyn rajaan asti.
Itse olen huomannut, että kaksi päivää viikossa on tällä hetkellä ehdoton maksimi. Sen verran teen etätöitä raportointiaikoina, jolloin en tee käytännössä muuta kuin kaada dataa Exceliin ja kirjoita raporttia. Toimitustöissä totuin siihen, että etäpäivät olivat suoraviivaista suorittamista varten.
Kosketus omaan työyhteisöön on niin tärkeä, että mieluiten olen kotona töissä vain päivän viikosta. Tällöin on myös helppo pitää huoli siitä, että etätyöpäivän ajaksi riittää työtä, jonka tulokset ovat helposti määrällisesti ja laadullisesti valvottavissa.
Eikä jatkossa haittaisi, vaikka joutuisin olemaan jatkuvan live-kuvayhteyden päässä saadakseni tehdä etätöitä. Niin turhaa tarpeeton työmatkaliikenne on.
14.1.2016 Tapio Koisaari