Jussi Pohjonen

Blogi: Suojateistä

Tai oikeastaan niiden turvallisuudesta.

Sattuneiden onnettomuuksien vuoksi pitäisi vakavasti miettiä ratkaisuja, joilla suojatiet saataisiin nimensä veroisiksi, turvallisiksi ylityspaikoiksi. Kaikki olisi helppoa jos olisi määrättömästi rahaa. Tehtäisiin yli- ja alikulkuja, luolia ja tunneleita. Kun eri liikennemuodot eivät koskaan kohtaisi, ei olisi ongelmiakaan. Valitettavasti tämä ei vain taida olla mahdollista.

Itse tarjona kahta erilaista mallia ainakin kokeiltavaksi. Kumpikaan näistä ei olisi kustannuksiltaan mitenkään ylivoimainen. Toinen sopii jo olemassa oleviin valo-ohjattuihin suojateihin, toisen voisi ottaa huomioon liikennesuunnittelussa kun uusia risteyksiä hahmotellaan.

Vihreä valo vuorollaan

Kannattaisiko kokeilla mallia, missä vihreä valo syttyisi kaikista suunnista tuleville jalankulkijoille? Ja vastaavasti, kun autolle palaa vihreä olisi kaikista suunnista jalankulkijoille punainen. Tällöin vältyttäisiin tilanteelta, jossa kääntyvälle autolle ja jalankulkijoille palaa samanaikaisesti vihreä.

Ei tule toimimaan, toteaa jo joku. Ruuhkat vain kasvavat kun kaikki suunnat seisovat valoissa.

Mutta mutta: kävisikö oikeasti niin vai tuntuuko se vain siltä? Itse nimittäin väitän, että liikenteen sujuvuus jopa paranisi, kun vihreillä valoilla voisi mennä esteettömästi eikä kääntyvä auto joutuisi pysähtymään suoraan menevän kevyen liikenteen vuoksi kuten nykyään. Myös jalankulkijoiden risteyksen ylitys helpottuisi. Etenkin jos tavanomaisessa risteyksessä jalankulkijoiden ylitys sallittaisiin ristikulmittain. Näin pääsisi kertaylityksellä molempien teiden ylitse eikä ainoastaan seisomaan seuraaviin punaisiin kuten nykymallissa.

Suojatiet kauemmas risteyksestä

Toinen esitykseni koskee liikennesuunnittelua. Kun uusia suojateitä tehdään, niin ne tehtäisiin noin henkilöauton mitan päähän risteävälle tielle, ei suoraan kiinni risteykseen kuten monesti nykyään.

Näin kääntyvä ajoneuvo kohtaisi suojatielle astuvan edestä, tuulilasista, eikä sivuikkunasta tai pahimmillaan katvealueelta kuten nyt. Sen lisäksi, että suojatiellä olevan turvallisuus paranisi tämä malli sujuvoittaisi muutenkin liikennettä: kääntyvä auto ei tukkisi toista väylää, vaan sen takaa menevä liikenne pääsisi sujuvasti liikkumaan. Tämä malli on käytössä muun muassa Saksassa, jossa se todellakin toimii.

Ja olisi minulla oikeastaan kolmaskin vaihtoehto, kaikista halvin. Mitä jos me kaikki tielläliikkujat olisimme huolellisia ja noudattaisimme olemassa olevia sääntöjä? Se lisäisi eniten turvallisuutta liikenteeseen.

4.9.2015 Jussi Pohjonen