Tapio Koisaari

Blogi: Tänään se talvi vasta yllättää

Suomalaiselle kolarisumapäivälle ei ole kovin monenlaista reseptiä. Vuodesta toiseen piikkipäivät toistuvat samanlaisina tammi-maaliskuussa.

Hankalan päivän pohja-asetelma on seuraava: liikennettä on paljon eli puhutaan arkipäivästä. Huippulukemia varten tarvitaan vielä hiukan erikoisempi arkipäivä, maanantai tai perjantai. Kuljettajat joko odottavat malttamattomina töihin tai töistä pääsyä, ja heillä on riittävästi itseluottamusta talviautoilusta.

Kelin suhteen valinta on vielä helpompi: pakkasjakson jälkeen lauhtuvaa ja runsasta lumisadetta. Ensin iskee mieletön liukkaus, ja siihen yhdistyy huono näkyvyys. Harvinaisempi muunnos samasta ongelmasta on kunnon pakkasliukkaus yhdistettynä pöllyävään lumeen, mikä iskee erityisesti Etelä-Suomessa.

Vahingot sattuvat pääosin taajamissa, mutta sisääntuloväylien peräänajot voivat tuoda vahinkolukuihin merkittävän lisän. Kuljettajien arviointikyky pettää melko tasaisesti erilaisissa ajotilanteissa, sillä he arvioivat pidon ja siten myös jarrutusmatkan väärin.

Edellisestä kaavasta on vain harvoja poikkeuksia. Tuntuvin niistä on perjantai 26.10.2012. Eikä tässäkään kaava pettänyt kuin kalenterikuukauden osalta. Ennätykselliset 1028 liikennevahinkoa päivässä tapahtuivat, vaikka media rummutti huonosta kelistä aamusta iltaan edellisenä päivänä.

Harmillisesti tätäkään viisastelua ei voinut julkaista eilen, jo sään ennustamisen vaikeuden vuoksi. Mutta kun huono keli on päällä, ennustus vahinkomääristä ei valitettavasti enää mene pieleen.

Eikä vuoden 2012 kokemusten perusteella kirjoittelulla olisi muutenkaan vaikutusta. Mutta datassa kerrotaan olevan tulevaisuus, joten josko joka vuosi pari etätyösopimuksen omaavaa jäisi pois liikennekaaoksesta, kun keli näyttää tilastojenkin valossa huonolta.

3.2.2015 Tapio Koisaari