Heikki Peutere

Blogi: Tehokas valvonta korvaa sakkojen korotukset

Hallitus suunnittelee liikennesakkojen roimaa korotusta eli haluaa lisää rahaa valtion tyhjyyttä ammottavaan kassaan. Vaikka tässä taloudellisessa tilanteessa kaikki kivet on käännettävä, löytyy varmasti muitakin keinoja sakkokertymän nostamiseksi ja samalla liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Piittaamattomuus liikenteessä on lisääntynyt. Esimerkkeinä voisi mainita ylinopeuksilla kaasuttelun, punaisia valoja päin ajamisen ja suojatien eteen pysäköimisen. Suomessa monet autoilijat eivät kunnioita suojatielle aikovaa tai sitä ylittävää jalankulkijaa.

Harva meistä kiistää, etteikö näin olisi, mutta puolustukseksi selitetään luontevasti, että poliiseja on liian vähän, koska ei ole rahaa palkata heitä riittävästi. Jo pelkkä poliisiauton näkeminen rauhoittaa liikennettä huomattavasti tehokkaammin kuin tien reunassa jököttävä peltipoliisi. Poliisiautolla on helppo siirtyä paikasta toiseen ja tarkkailla liikennevirtoja tarpeen mukaan.

Mutta mistä rahat autojen ostoon ja poliisien palkkaamiseen? Tässä joitakin vinkkejä.

Varsinkin suurissa kaupungeissa, joissa on runsaasti valoristeyksiä, muutaman poliisin jalkapartiot pystyisivät valvomaan punaista päin ajamista. Kertyneillä rikemaksuilla hoidettaisiin poliisien palkat ja samalla voitaisiin tulouttaa tukku euroja valtion kassaan. Suojatien eteen pysäköineen auton kuljettajaa voisi aivan hyvin muistuttaa jopa 2,5–3-kertaisella pysäköintivirhemaksulla.

Tiellä partioivat poliisit voivat joustavasti mitata nopeuksia yllättävissäkin paikoissa. Sakko ei ole itse tarkoitus, mutta niin kauan kuin kaahaajia riittää, euromääräinen muistutus on paikallaan.

Kun poliisiautoja on riittävästi teiden varsilla, oppivat ihmiset pikkuhiljaa alitajuisesti ymmärtämään, että nopeusrajoitukset ovat noudattamista varten. Valvonnan parantuessa myös rangaistusvaatimukset lisääntyvät ja tuovat ”kruunulle” lisätuloja. Liikennekulttuurin parantuessa, voidaan toki sakkoja varovasti korottaakin.

Eli työttömät poliisit töihin ja lisää leasing-autoja poliisivoimille, jolla reivataan suomalaista liikennekulttuuria oikeaan suuntaan samalla, kun valtio paikkaa taskujaan lisääntyvillä rike- ja sakkomaksuilla.

22.1.2016 Heikki Peutere