Jussi Pohjonen

Blogi: Viimeinen lukko

Työnantajani otti viime viikolla vahvasti kantaa alkolukkojen lisäämisen puolesta. Kannanotto sisälsi jopa ajatuksen, että voisiko alkolukosta jossain vaiheessa tulla pakollinen varuste uusiin autoihin. Ja kuten arvata saattaa, viranomaisen esitys herätti jälleen runsaasti tunteita.

Itse yllätyin kuinka paljon meillä onkaan niitä absolutistiautoilijoita, jotka koskaan eivät ole nauttineet pisaraakaan alkoholia. Kuten myös se varma tekninen tietämys siitä, että alkolukko tulee varmuudella olemaan kaikista auton varusteista juuri se, joka hajoaa ja aiheuttaa vain lisäkustannuksia.

En itse kuulu niin sanottuihin alkolukkouskovaisiin, joiden mielestä nykymallinen ajokiellon sijaan määrättävä alkolukko ratkaisee rattijuopumusongelman. Alkolukko on varmasti yksi hyvä väline muiden joukossa, mutta nykymallissa olisi vielä paljon kehitettävää, jotta suurempia hyötyjä saavutettaisiin.

Sen sijaan kannatan vilpittömästi alkolukkoa pakolliseksi varusteeksi. Toivon, että jokainen asiaa miettivä kasvaisi ulos virkamiesuhmasta ja mieltäisi laitteen normaaliksi auton turvavarusteeksi eikä vain joksikin pakolliseksi kontrollivälineeksi.

Turvavöitäkin vastustettiin

Turvavarusteella tarkoitan samankaltaista laitetta kuin vaikkapa turvavyö. 1970-luvulla, kun turvavyöt alkoivat yleistyä, niitäkin aluksi vastustettiin. Keksittiin mitä mielikuvituksellisimpia tilanteita, missä jään läpi syöksyneen ajoneuvon kuljettaja olisi varmuudella hukkunut jos hän olisi käyttänyt tuota naurettavaa remmiä.

Turvavyöt kuitenkin yleistyivät, tulivat pakolliseksi käyttää ja turvallisuushyödyt ovat kiistattomat. Kaikki eivät vieläkään turvavyötä käytä, mutta en ole missään nähnyt enää vaatimuksia, että ne pitäisi poistaa uusista autoista.

Tiedetään. Jos alkolukko nyt tulisi pakolliseksi uusiin autoihin, niin hyödyt saataisiin vasta sitten, kun ajoneuvokanta olisi niin uudistunut, että alkolukko olisi lähes kaikissa ajoneuvoissa.

Mutta jonain päivänä tuo työ pitää aloittaa. Se päivä voisi olla nyt. Turvavyö on jo kaikissa autoissa.

16.3.2015 Jussi Pohjonen