Fiatin romahdus suosikista hyljätyksi
Kaksi viikkoa sitten Auto Fennica järkytti ainakin Alfan, Fiatin ja Chrysler Groupin valmistamien autojen omistajia ilmoittamalla luopuvansa maahantuonnista. Virallisesti sopimus päättyy vuoden lopussa, mutta käytännössä toiminta lopetettiin pääosin heti. Tieto tuli niin autoalalle kuin suurimmalle osalle yhtiön henkilökuntaa niin sanotusti puun takaa – täysin yllättäen.
Tuntuu hämmästyttävältä, miten yksi Suomen aiemmista valtamerkeistä on päätynyt tilaan, jossa toiminta on maahantuojan mukaan kannattamatonta. Neljä vuosikymmentä sitten tarkasteltiin vuoden 1973 myyntitilastoa. Fiatin myynti oli yli 15 000 autoa ja sillä oli 20 eniten myydyn joukossa neljä mallia 600:sta 128.aan. Kauempaa tilastosta löytyy vielä neljä mallia lisää. Fiat oli kattavalla mallistolla suosionsa huipulla ja eiköhän jokainen vähän varttuneempi ole jossain vaiheessa elämäänsä ajanut tai ainakin matkannut ”Pompannapilla” (600) tai 127:llä.
Fiatin pitkään alamäkeen löytyy kolme aivan loogista syytä. Italialaisyhtiö on aina keskittynyt valmistamaan kotimaassa suosittuja pikkuautoja. Suomalaisille on vuosien aikana avautunut mahdollisuus hankkia yhä kookkaampia autoja, jolloin pienten mallien osuus on supistunut. Yksi suurimmista kärsijöistä tässä kehityksessä on ollut Fiat, joka ei oikeastaan enää edes valmista kuin pieniä henkilöautoja.
Maahantuojavaihdokset eivät ole edistäneet Fiatin taivalta Suomessa. Autojen tuonnin vapautumisesta alkaen maahantuonnista vastasi Hankkijan omistama Autonovo. Meillä oli vielä tuolloin valtavasti maatiloja ja päämiehensä ansiosta Fiatin jälleenmyyjät vaihtoivat autoja viljaan ja muihin maatalouden tuotteisiin.
Hankkija luopui autokaupasta vuoden 1987 lopussa, jolloin Veho vahvisti monimerkkivalikoimaansa. Johtotähteen ja laadukkaaseen Hondaan tottuneet myyjät eivät kuitenkaan innostuneet keskinkertaisen maineen omanneesta italialaisesta. Toisaalta Fiat-omistajat vierastivat vielä tuolloin korskean maineen omannutta Vehoa.
Veho jaksoi yrittää vain reilun neljän vuoden ajan, minkä jälkeen Fiatin maahantuonti siirtyi venäläisiä autoja maahantuoneen Konelan perustamalle Italkonille. Fiat sopi hyvin joukkoon, kun Ladan myynti alkoi hiljalleen laantua. Mutta tämäkään tarina ei edennyt hyvin, sillä Deltaksi nimensä vaihtanut yhtiö ajautui lähes konkurssiin ja Fiat otti maahantuonnin pois lokakuussa 2009. Uudeksi yrittäjäksi löytyi Aro-Yhtymä, joka pisti Fiatille pystyyn Autofennican. Mutta malliston kutistuttua pariin myyntikelpoiseen vaihtoehtoon tämäkin kappale Fiatin suomalaisessa historiassa sai surullisen lopun.
Autofennican ilmoituksen mukaan päämies etsii uutta maahantuojaa. Halukkaiden rivi on tuskin kovin leveä, mutta toivoa uudella yrittäjällä toki on. Fiatin pääjohtaja Sergio Marchionne on pitkään keskittynyt tulosta tahkoavaan Chrysler Groupiin. Saatuaan työnsä valmiiksi ja Fiat Groupin ostettua koko amerikkalaisyhtiön osakekannan on aika pistää Euroopan pää kuntoon. Eli tulossa on vihdoin jotain uutta ja asiakkaitakin innostavaa.
Todennäköisesti Fiatin merkkien myynti otetaan yhtiön oman maahantuonnin hoitoon. Näin toimitaan jo Ruotsissa ja Tanskassa, joten olisi luontevaa perustaa Suomeen Fiat Group Automobiles Swedeniin kuuluva paikallisyhtiö.
Tarinaan kuuluu vielä toinen mielenkiintoinen sivujuonne. Mitä tapahtuu aikanaan Suomen suurimpiin kuuluneelle Aro-Yhtymälle? Maahantuonnin loputtua jäljellä ovat enää Autokeskukset eli vähittäismyyjät. Perheyhtiön omistaja Kalevi Aro on jo 65-vuotias, joten nyt olisi oivallinen tilaisuus realisoida jäljellä olevat toiminnot eli myydä Autokeskus-ketju ja siirtyä vapaaherraksi.
30.1.2014 Toni Jalovaara