Vesa Eskola

Hetki hiljaisuudelle

Normandiassa keskitytään tänään (6.6.2014) muistelemaan sitä, että maihinnoususta ja Euroopan vapautuksen alkusoitosta on kulunut 70 vuotta. Turistit vaeltelevat pienten ja pittoreskien merenrantakaupunkien kaduilla, seisahtuvat lukuisilla muistomerkeillä, yrittävät hahmottaa sitä, mitä Normandian rannoilla tapahtui 70 vuotta sitten – sekä käyvät usein myös hiljentymässä jollain isolla sankarihautausmaalla.

Yksistään amerikkalaisten hautausmaalla Colleville-sur-Merissä lepää 9 387 kaatunutta sotilasta. Hautausmaalla käy vuosittain noin miljoona vierailijaa. Saksalaisten sotilaiden hautausmaalla La Cambressa on 21 500 hautaa.

Veikkaan, että monella arjen huolet ja murheet tuntuvat ristirivistöjen katselun jälkeen astetta pienemmiltä.

Tykkään itse käydä historiallisissa paikoissa nuuskimassa noiden paikkojen tunnelmaa sekä yrittämässä löytää sieltä jonkun pienen palan menneisyydestä. Minusta nykyisyyttä on vaikea hahmottaa ymmärtämättä historiaa. Normandia on iso osa modernin Euroopan historiaa, mutta yhtälailla samaa historiallista tarinaa voi käydä hahmottamassa myös Auschwitz-Birkenaussa tai Raatteentien muistomerkilläkin.

Lomalla pitää tietysti päästä irti arjesta. Rannalla makaaminen, shoppailu, hyvä ravintola, tuntemattoman kaupungin kaduilla vaeltelu päämäärättömästi… keinoja on monia. Listaan voi lisätä myös historialliset muistomerkit. Asioiden laittaminen perspektiivin on aina arvokasta.

6.6.2014 Vesa Eskola